Social

Guvernul anunță noi ajutoare pentru românii vulnerabili. Marius Budăi: „Le vom implementa în perioada următoare”

marius-constaantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: mmstiri.ro)
FOTO: mmstiri.ro

Ministerul Muncii a declarat recent că Guvernul are în plan extinderea ajutoarelor pentru categoriile vulnerabile de români. Marius Constantin Budăi vine cu două propuneri în acest sens, o politică pentru ocupare și una de coeziune care să-i vizeze pe românii aflați în impas financiar.

În aceste condiții Budăi a vorbit despre două investiții importante pe care Guvernul le va implementa în viitorul apropiat.

Declarațiile ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi

„Ministerul Muncii are de implementat două investiții strategice în această perioadă extrem de importantă! Una este în domeniul ocupării forței de muncă din România. Avem un proiect care își dorește să transforme Agenția Națională de ocupare a Forței de Muncă, un proiect care se intitulează ”Servicii moderne accesibile și pregătite pentru viitor”, în valoare de 316 milioane de euro”, a declarat Marius Budăi.

Obiectivul ministerului constă în creșterea capacității administrative a agenției naționale într-o manieră în care piața muncii să devină atractivă pentru tineri.

„Ne dorim ca prin acest proiect să creștem capacitatea administrativă a agenției naționale astfel încât să transformăm Agenția Națională într-un actor activ pe piața muncii și să schimbăm viziunea nu numai să fim plătitori de acele subvenții care se acordă pe ucenicie sau pentru tineri, care sunt foarte bune și foarte importante, însă să devenim și activi pe piața forței de muncă, să devenim mobilizatori și să fim astfel acel liant între mediul privat și forța de muncă”, completat Marius Budăi, citat de romaniatv.net.

În privința celei de-a doua investiții oficialul a precizat că Guvernul va aloca mai multă atenție incluziunii sociale în special în comunitățile rurale. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 816 milioane de euro.

„A doua investiție este în domeniul incluziunii sociale. Vreau să vă spun că vom avea servicii integrate în comunitățile rurale și anume vom continua un proiect pe care deja Ministerul Muncii l-a implementat, dar acum va fi la scară mai mare, vom facilita accesul persoanelor vulnerabile la serviciile de calitate.

Se vor investi 816 milioane de euro în servicii de incluziune socială

Proiectul este în valoare de 816 milioane de euro și practic vom dezvolta astfel de servicii comunitare integrate. Și aici dau exemplu accesul la servicii medicale de bază sau să schimbăm asistența socială”, a punctat Marius Budăi.

Concret o familie care solicită sprijin pentru a se încadra în venitul minim de incluziune, autoritățile vor acorda servicii de consiliere școlară cu scopul de a combate și preveni fenomenul abandonului școlar.

„Spuneam la un moment dat, când am lansat venitul minim de incluziune, să mergem către o asistență socială bazată pe management de caz. Ce ar însemna asta, ar însemna faptul că, de exemplu, la o familie care își solicită un sprijin pentru a intra într-un venit minim de incluziune, să avem un serviciu de consiliere școlară care să aibă drept scop combaterea și prevenirea abandonului școlar. Sunt lucruri extrem de importante pe care le vom implementa în perioada următoare sperăm noi și cu succes”, a explicat Marius Budăi.