Actual Social

Guvernul dă bani preșcolarilor și elevilor din medii defavorizate. Iată în ce condiții se acordă sprijinul și sub ce formă

Guvernul dă bani preșcolarilor și elevilor din medii defavorizate. Iată în ce condiții se acordă sprijinul și sub ce formă
Arhiva infoactual.ro

Potrivit unui anunț din această săptămână, făcut public pe facebook de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi, pentru rechizite și îmbrăcăminte, vouchere și în noul an școlar – 2023-2024.

Când se vor distribui aceste ajutoare

“Va continua să ofere ajutorul de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite, după ce, în anul școlar 2022–2023 au beneficiat 405.000 preșcolari și elevi, față de 245.000 beneficiari în anul școlar precedent”.

Totuși trebuie precizat că distribuția acestor ajutoare va începe, cel mai probabil, odată cu începerea anului școlar 2023-2024.

Această măsură a fost stabilită în anul 2020, iar conform acesteia, în fiecare an școlar, elevii defavorizați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial trebuie să primească tichete în valoare de 500 de lei, ca să-și cumpere rechizite și haine.
Ajutorul de 500 de lei, care a fost acordat pentru prima oară în anul școlar 2021-2022, ajunge la beneficiari pe suport electronic, respectiv pe card.

Beneficiarii acestei măsuri

Potrivit OUG 133/2020, beneficiari acestui ajutor sunt:

  • copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat;
  • copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

De la primirea lui, ajutorul aferent unui an școlar poate fi folosit timp de un an, numai pe baza actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia.

Iar, tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor pot fi folosite doar în anumite magazine, respectiv în cele care comercializează materiale școlare și care se află pe lista unității emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.

În acest context, materiale școlare sunt considerate:

  • rechizitele necesare frecventării școlii – articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe,
  • articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, potrivit actului legislativ.