Diverse International

Guvernul polonez, dat în judecată pentru execuția unuia dintre supraviețuitorii de la Auschwitz

Guvernul polonez, dat în judecată pentru execuția unuia dintre supraviețuitorii de la Auschwitz
wikipedia.org

Fiul unui supraviețuitor de la Auschwitz dă în judecată guvernul polonez pentru execuția tatălui.

Witold  Pilecki a fost unul dintre cei 2.000 de bărbați arestați la 19 septembrie 1940. A folosit documentele de identitate ale lui Tomasz Serafiński, despre care se presupunea din greșeală că era mort. Există două povești de fundal care pretind să explice modul în care Pilecki s-a găsit de fapt la Auschwitz.

  •  Într-o versiune, el s-a lăsat capturat de către germanii ocupanți într-una dintre reprizele lor pe stradă din Varșovia, pentru a se infiltra în lagăr.
  • În a doua versiune, a făcut asta în apartamentul Eleonorai Ostrowska, la ulica .Wojska Polskiego (Strada Armatei Poloneze) în timpul unei percheziții de clădiri. Ulterior, împreună cu alți 1.705 deținuți, între 21 și 22 septembrie 1940, Pilecki a ajuns la Auschwitz unde, sub numele lui Serafiński, i s-a atribuit prizonierul numărul 4859. În toamna anului 1941 a aflat că a fost promovat la porucznik (un grad al armatei poloneze, aproximativ echivalent cu gradul militar de prim-locotenent în forțele armate ale altor țări)  de către oameni (prim-locotenent) „departe în lumea exterioară, la Varșovia”.

Fiul eroului de la Auschwitz cere despăgubiri

Acum, fiul eroului lagărului de exterminare de la Auschwitz din cel de-al Doilea Război Mondial (lider al serviciilor de informații din cel de-al Doilea Război Mondial și al rezistenței poloneze), cere despăgubiri de milioane de dolari guvernului polonez pentru arestarea postbelică a tatălui său şi execuţia acestuia în 1948 de către autorităţile comuniste ale ţării din acea vreme.

Acest caz a fost deschis joi, 10.11.2022, în faţa unui tribunal din Varşovia, iar următoarea şedinţă este programată pentru luna ianuarie 2023.

Andrzej Pilecki, fiul lui Witold Pilecki/ FOTO nypost.com

Fiul lui Witold Pilecki, Andrzej Pilecki, în vârstă de 90 de ani, susţine că o despăgubire de 26 de milioane de zloţi (5,7 milioane de dolari) i s-ar cuveni în memoria tatălui său, în temeiul legii poloneze care repară nedreptăţile din perioada comunistă.

Andrzej, în căutarea dreptății pentru tatăl său

Căpitanul de cavalerie Witold Pilecki (tatăl lui  Andrzej Pilecki), membru al rezistenţei poloneze, s-a oferit voluntar în 1940 pentru a fi prins de germanii nazişti şi deţinut la Auschwitz, pentru a organiza rezistenţa acolo şi pentru a aduna dovezi ale atrocităţilor făcute de germani. El a evadat în 1943 şi a scris un raport care a fost prima mărturie directă de la Auschwitz pusă la dispoziţia Aliaţilor.

Witold Pilecki, după război, a fost arestat, torturat și executat de autorităţile numite de către Moscova, fiind acuzat de spionaj pentru guvernul polonez în exil la Londra. Rămăşiţele sale nu au fost găsite nici până în prezent.

Văduvei şi celor doi copii ai lui Pilecki le-au fost plătite despăgubiri în anul 1990 de către guvernul democratic al Poloniei, pentru sprijinul material pe care l-au pierdut din cauza execuţiei acestuia, potrivit nypost.com.