Actual Diverse

Important pentru persoanele cu dizabilități! Cardurile-legitimație de parcare trebuie schimbate până la sfârșitul lui iunie 2023 

Important pentru persoanele cu dizabilități! Cardurile-legitimație de parcare trebuie schimbate până la sfârșitul lui iunie 2023 
avocatnet.ro, falticenionline.ro

Potrivit unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică la Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), actualul model al cardului-legitimație de parcare, de care beneficiază persoanele cu dizabilități, urmează să fie schimbat, actualele legitimații urmând să-și păstreze valabilitatea doar până la sfârșitul anului 2023.

Prin urmare, toate legitimațiile de parcare emise până la sfârșitul lunii iunie 2023 vor trebui înlocuite cu cele noi în perioada iulie – decembrie 2023, conform noului proiect de lege (care, pentru a se putea aplica trebuie să primească semnătura președintelui ANPDPD și să fie publicat în Monitorul Oficial).

Ordinul Ministerului Muncii nr. 223/2007 își va înceta aplicabilitatea

Potrivit viitorului proiect, pus în dezbatere de ANPDPD:

  • la data de 30 iunie 2023, „Ordinul Ministerului Muncii nr.223/ 2007 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimaţie de parcare pentru persoanele cu handicap” își încetează aplicabilitatea și are ca scop principal introducerea unui nou model al cardului-legitimaţie de parcare.
  • Cardurile-legitimație de parcare emise până la data de 1 iulie 2023 își păstrează valabilitatea până la data de 31 decembrie 2023, urmând ca beneficiarii dreptului la cardul-legitimație de parcare să se adreseze autorităților locale în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare

Prin urmare , legitimațiile emise până la 1 iulie vor mai fi valabile doar până la finalul anului, astfel că toate legitimațiile trebuie înlocuite, cu modelul nou, în perioada iulie – decembrie 2023.

Alți beneficiari ai cardului-legitimație eliberat persoanelor cu dizabilități

De cardul-legitimație eliberat persoanelor cu dizabilități vor putea beneficia, potrivit proiectului, și reprezentanții legali ai acestora, iar în interesul persoanei cu handicap, cardul-legitimație de parcare va putea fi utilizat și de:

  • asistentul personal,
  • asistentul personal profesionist sau însoțitorul persoanei adulte cu handicap,
  • părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil cu dizabilități,

în baza unei măsuri de protecție specială.

Trebuie cunoscut faptul că potrivit „Legii nr.448/2006privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, aceste persoane sau reprezentanții legali ai acestora pot beneficia, la cerere, de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Iar, autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită.

Demersuri pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare

Pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare se va depune, la autoritățile administrației publice locale de domiciliu, o cerere fizic sau prin mijloace electronice.

În cazul în care cererea se depune fizic, aceasta va trebui însoțită de:

  • documentul de identitate,
  • certificatul de încadrare în grad de handicap
  • o fotografie tip carte de identitate/ buletin de identitate, care va putea fi depusă și pe suport electronic, în format JPEG.

În cazul depunerii actelor prin mijloace electronice, documentele menționate anterior vor fi prezentate în original la eliberarea cardului-legitimație de parcare, scrie avocatnet.ro.