Actual Lifestyle

În curând va apărea pe site-ul ANAF “lista ruşinii” cu cei care nu și-au plătit obligaţiile fiscale

În curând va apărea pe site-ul ANAF “lista ruşinii” cu cei care nu și-au plătit obligaţiile fiscale
playtech.ro/ avocatnet.ro

În cursul lunii octombrie 2022, conform legislaţiei în vigoare, Agentia Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale.

Firmele restante sunt înregistrate în “lista ruşinii”

Agenții economici care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în trimestrul trei al anului 2022, sunt incluse în “lista ruşinii”, cu precizarea că doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus, vor fi incluse în acest document.

“Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţiile fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.

Pentru perioada iulie 2022–septembrie 2022, obligațiile fiscale trebuiau deja plătite

Pentru trimestrul al doilea din acest an, obligaţiile fiscale sunt aferente perioadei iulie 2022–septembrie 2022.

Iar aceste obligaţii fiscale trebuiau deja plătite, potrivit Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind “Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii”.

De asemenea, conform informațiilor furnizate pe site-ul ANAF, pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere și sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect.

Obligaţiile fiscale restante totale, ale agenților economici, pe site-ul ANAF

Vor fi publicate obligaţiile fiscale restante totale, care depăşesc următoarele plafoane:

  • 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liber
  • 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu
  • 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil

Ulterior plăților efectuate, ANAF va face modificări

Apoi, “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”, citează romaniatv.net