International

Oda regizorului Nikita Mihalkov adusă lui Putin, când l-a premiat

Oda regizorului Nikita Mihalkov adusă lui Putin, când l-a premiat

Vladimir Putin a decorat duminică cu distincția „Eroi ai Muncii” mai multe personalități din Rusia. Printre acestea se află și cunoscutul regizor rus Nikita Mihalkov, care, după cum a observat și presa, a făcut cele mai interesante constatări, din ultima vreme.

În Donbas se naște o nouă Rusie, o nouă elită

Liderul de la Kremlin a decorat duminică cu distincția „Eroi ai Muncii” mai multe personalități rusești, printre care muzicianul Iuri Bashment, regizorul Nikita Mihalkov și jurnalista Irina Krasnopolskaia. Publicația independentă rusă Kommersant a remarcat, însă, doar dialogul dintre Mihalkov și Putin, pentru că acesta este cel care a surprins cel mai mult auditoriul.

Cu referire directă la războiul din Donbas, Nikita Mihalkov a spus, fără să stea mult pe gânduri:

Acolo, în Donbas se naște acum o nouă Rusie. O nouă elită se naște acolo, iar acești oameni, cu voia lui Dumnezeu, se vor întoarce acasă cu o victorie”.

Pentru a face pe plac președintelui rus, regizorul Mihalkov a dorit o reconfirmare la ceea ce Putin însuși a spus cu câteva zile în urmă când a comparat politica sa cu cea a lui Petru cel Mare, sugerând o paralelă între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a purtat împotriva suedezilor, în Marele Război al Nordului.

Ai spus, Vladimir Vladimirovich (Putin n.r.), despre strămoșii noștri și, de asemenea, despre Petru cel Mare. Este o senzație stranie: stau aici, iar strămoșul meu direct, în spatele acestor ziduri, în Kremlin, în 1615, Konstantin Andreevich Mihalkov era protectorul sigiliului statului al primului Romanov – Mihail Fedorovich, bunicul lui Petru cel Mare. Să fiu sincer cu tine, este incredibil cât este de important este acest sentiment de înrădăcinare”, a spus Mihalkov în discursul său.

Regizorul se adresează pe un ton familiar președintelui rus, deoarece numai cei apropiați îi pot spune lui Putin – ”Vladimir Vladimirovici”. Și, în plus, îl încurajează pe ”țarul” rus, făcând referire la Dumnezeu, cel care vede și înțelege, pentru că este mai presus de tot și toate.

Știi, Vladimir Vladimirovici, mereu a am vrut să spun că tu ești foarte enervant cu ai noștri, precum sunt numiți, partenerii occidentali. Și ești iarăși foarte enervant pentru cei care acum mai bine de 20 de ani au crezut că un oficial obedient, dispus la negocieri pentru îndeplinirea dorințelor altora a venit la Kremlin. Dumnezeu a făcut în așa fel încât s-au înșelat”, a continuat regizorul.

La finalul ceremoniei și Putin a răspuns regizorul său de suflet, ca o completare la cele spuse de el, cu referire directă la strămoși.

Vorbind acum, Nikita Sergeevici Mihalkov a spus un lucru minunat, o poveste minunată despre legături de-a lungul timpului și generațiilor. Predecesorul său era protectorul sigiliului primului dintre Romanovi. În aceeași perioadă, potrivit documentării din arhivele bisericii, strămoșii mei erau țărani simpli, iar apoi simpli muncitori. Da, este o onoare pentru mine să fiu prezent la această ceremonie”, a menționat Putin.

Nikita Mihalkov este cel care a propus crearea unui echivalent rusesc al Premiilor Oscar.

Propun să creăm o Academie de Film Eurasiatică și un premiu – Oscarul Eurasiatic”. Această Academie va susține filmele „care se conformează idealurilor pe care le formulăm” și nu pe cele care „distrug esența umană”, a spus regizorul.

Mihalkov are acum 76 de ani. Cinefilii îl știu ca fiind câștigator al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, în anul 1995, cu pelicula „Soare înșelător”.