Actual International

O nouă coaliție de guvernare în Israel, cu Benjamin Netanyahu. Anunțul a fost făcut cu câteva minute înainte de termenul limită

O nouă coaliție de guvernare în Israel, cu Benjamin Netanyahu. Anunțul a fost făcut cu câteva minute înainte de termenul limită
Infoactual

Mai bine mai târziu decât niciodată. Nimeni nu ar fi crezut că va reuși, dar deoacamdată așa se vede, cel puțin din exterior. Benjamin Netanyahu a reușit să formeze o nouă coaliție de guvernare, în Israel, după săptămâni întregi de discuții, unele contradictorii și aprinse.

După săptămâni de discuții, Benjamin Netanyahu a reușit să formeze o nouă coaliție de guvernare în Israel. Anunțul a fost făcut cu câteva minute înainte de termenul limită

Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru israelian, a anunțat miercuri, 21 decembrie 2022, că a reușit să formeze un guvern de coaliție care îl va readuce la putere în fruntea celei mai de dreapta administrații din istoria Israelului.

Odată finalizat și ratificat de Parlament în zilele următoare, acordul de coaliție îl va readuce pe domnul Netanyahu la putere la doar 18 luni după ce a părăsit-o, pe fondul îngrijorărilor că dependența sa de facțiunile de extremă dreapta va face ca Israelul să se îndepărteze de democrația liberală.

Netanyahu va conduce o coaliție dură formată din șase partide, ai cărei membri încearcă să răstoarne sistemul judiciar, să reducă autonomia palestiniană în Cisiordania ocupată, să consolideze și mai mult caracterul evreiesc al Israelului și să maximizeze sprijinul statului pentru evreii cei mai religioși.

După cinci alegeri prin patru ani de perturbări politice, acordul urmează să ofere Israelului un guvern coerent din punct de vedere ideologic pentru prima dată din 2019. Dar analiștii spun că acest lucru nu va oferi neapărat stabilitate politică. În ciuda omogenității lor relative, membrii coaliției au fost frecvent în dezacord cu privire la politici în timpul negocierilor și au avut nevoie de mai mult de șase săptămâni pentru a-și oficializa parteneriatul.

Într-un semn al dificultăților de a ajunge la un acord, premierul Netanyahu a anunțat acordul cu doar câteva minute înainte de termenul limită de la miezul nopții de miercuri spre joi.

„Vă informez că am reușit să formez un guvern care va acționa în interesul tuturor cetățenilor Israelului”, a declarat Netanyahu într-o convorbire telefonică nocturnă cu Isaac Herzog, președintele în mare parte ceremonial al țării, potrivit unei înregistrări video publicate de biroul lui Netanyahu, citată de New York Times (ediția de joi, 22 decembrie 2022).

Formarea coaliției plasează țara pe calea unei confruntări constituționale între guvern și sistemul judiciar.

Foto: New York Times

Guvernul va fi condus de un prim-ministru, Netanyahu, care este judecat, în continuare, pentru corupție. Netanyahu neagă orice intenție de a-și folosi funcția pentru a influența procesul. Dar alți membri ai coaliției sale s-au angajat să legalizeze unele dintre infracțiunile de care este acuzat și să reducă influența procurorului general, care supraveghează urmărirea sa penală, mai scrie presa americană.

Netanyahu a respins însă toate aceste îngrijorări, promițând să își țină în frâu partenerii și să adopte o abordare prudentă a reformei judiciare. El a mai ocupat funcția de prim-ministru între 1996-1999 și 2009-2021 și le-a cerut criticilor săi să îl judece în funcție de antecedentele sale în funcție.

„Sunt opusul unui om puternic – cred în democrații și, evident, în echilibrul dintre cele trei ramuri ale guvernului”, a declarat Netanyahu într-un interviu recent cu Honestly, într-un podcast american.