Actual International

Biden: Prețurile combustibilului vor crește „atâta timp cât este necesar”, pentru a opri invazia Rusiei

Biden: Prețurile combustibilului vor crește „atâta timp cât este necesar”, pentru a opri invazia Rusiei
Arhivă

Președintele Joe Biden a spus că s-ar putea să nu existe un sfârșit pentru prețurile mari ale combustibilului (în SUA) până când invazia Rusiei în Ucraina nu se va termina.

Întrebat cât timp ar trebui să se aștepte șoferii americani să facă față prețurilor ridicate ale combustibilului, Biden le-a spus reporterilor că va dura „atâta timp cât este nevoie, astfel încât Rusia să nu poată învinge Ucraina și să treacă de ea”.  El a continuat: „aceasta este o poziție critică pentru lume”.

Președintele a făcut aceste comentarii la o conferință de presă de la Madrid. În martie, Casa Albă a anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc, ca parte a unui efort de a pedepsi Kremlinul pentru invazia sa în Ucraina.

Prețurile benzinei au crescut revoltător de la începutul anului, reflectând cererea semnificativă (a consumatorilor), care depășește oferta (de petrol), împreună cu tulburările continue pe piețele energetice, în mare parte ca urmare a invaziei.  Media națională pentru un galon de benzină obișnuită a scăzut la 4,85 dolari, miercuri, comparativ cu 5 dolari pe galon, în urmă cu două săptămâni, potrivit informațiilor AAA.

Biden are puține opțiuni de a scădea prețurile la combustibil înainte de alegerile din noiembrie, unde democrații se confruntă cu posibilitatea serioasă de a pierde cel puțin una dintre camerele Congresului, dacă nu chiar pe ambele.

În ultimele luni, Casa Albă a luat măsuri pentru a stimula aprovizionarea cu petrol, cum ar fi cererea eliberări majore de petrol din Rezerva Strategică de Petrol, împreună cu o relaxare a reglementărilor privind biocombustibilii.  Aceste reglementări, totuși, nu au asistat cu nimic la înăbușirea creșterii inflaționiste a prețurilor combustibilului.

Strategia lui pare să se schimbe în ultimele săptămâni

Biden a criticat companiile petroliere precum ExxonMobil pentru că au obținut profituri uriașe, iar oficialii de la Casa Albă de abia așteaptă să perceapă un nou impozit pe aceste profituri.  Președintele a susținut, de asemenea, suspendarea taxelor federale asupra combustibilului, săptămâna trecută; măsură care a fost ignorată cu succes din cauza rezistenței celor două partide.

Gradul de aprobare al lui Biden a scăzut drastic în acest an, o mare parte din scădere fiind atribuită alegătorilor îngrijorați de creșterea prețurilor combustibilului.  Creșterea inflației le mănâncă salariile americanilor atunci când merg la cumpărături, la piață sau plătesc chiriile.