Actual Diverse

În seara aceasta, la TVR Cultural, puteți viziona filmul românesc premiat la Festivalul de la Cannes, în regia lui Alexandru Belc

În seara aceasta, la TVR Cultural, puteți viziona filmul românesc premiat la Festivalul de la Cannes, în regia lui Alexandru Belc
rfi.ro

Joi, 19 ianuarie 2023, începând cu ora 22.00, TVR Cultural difuzează în premieră  filmul „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, care a obținut premiul pentru regie „Un Certain Regard”, în 2022.

Filmul, prezentat pe scurt

Alexandru Belc, în calitate de regizor, imaginează povestea unui cuplu de liceeni, de 17 ani, implicat, în anii 1970 în scrierea de scrisori către emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă.

„Metronom”, considerat unul dintre cele mai importante simboluri al rezistenței anti-comuniste prin muzică,  rămâne în memoria colectivă a celor care au trăit perioada „Epocii de Aur”, ca fiind un mod de a evada din coşmarul dictaturii comuniste, însoţiţi de vocea realizatorului Cornel Chiriac, care a prezentat emisiunea din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat, la München, Germania.

Punctul culminant al filmului este momentul în care personajul principal masculin primește șansa de a pleca definitiv din țară împreună cu întreaga familie şi, astfel, cei doi îndrăgostiți trebuie să se despartă. Cei doi adolescenţi decid să-şi petreacă ultimele zile împreună…

Vreau ca oamenii să învețe că a fost un timp în care conceptul de „niciodată” a fost extrem de real

Regizorul Alexandru Belc, întrebat de organizatori ce își dorește ca oamenii să rețină despre film,  a explicat următoarele: „Sper că acest film va ajunge și la tineri. Vreau să învețe că a fost un timp în care conceptul de „niciodată”, „niciodată nu ne vom mai vedea”, a fost extrem de real. Acum uităm adesea cum era să crești într-un regim autoritar, cum era viața unui adolescent în acele timpuri”, scrie rador.ro.

La cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, filmul „Metronom” (2022) a câștigat premiul pentru regie Un Certain Regard. Precizăm că din distribuţie fac parte actorii:

  • Șerban Lazarovici,
  • Mara Bugarin,
  • Alexandru Conovaru,
  • Mara Vicol,
  • Mihai Călin,
  • Andreea Bibiri,,
  • Vlad Ivanov.