Lifestyle

Inamicul tăcut! Cum să gestionezi depresia postnatală

Credit imagine: edupedu.ro
Credit imagine: edupedu.ro

O linie telefonică pentru sănătate mintală destinată părinților nou-născuți și celor care așteaptă un copil a primit peste 12.000 de apeluri și mesaje în primul său an, cu o creștere bruscă în ianuarie, după ce Lindsay Clancy, o mamă din Massachusetts, și-ar fi ucis copiii, potrivit datelor transmise pentru prima dată către NBC News.

Linia telefonică națională pentru sănătatea mintală maternă, finanțată din fonduri federale, a fost lansată de Ziua Mamei anul trecut și a avut o medie de aproximativ 1.000 de interacțiuni pe lună, a declarat un purtător de cuvânt al Administrației pentru Resurse și Servicii de Sănătate a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane.

Apelurile către această linie, în creștere

Purtătorul de cuvânt al HRSA a precizat că numărul mediu de apeluri și mesaje zilnice către linia telefonică gratuită și confidențială a crescut cu 73% în săptămâna care a urmat după ce Clancy și-ar fi strangulat cei trei copii mici și ar fi încercat să se sinucidă pe 24 ianuarie în locuința sa din Duxbury, Massachusetts. Avocatul lui Clancy spune că aceasta suferea de depresie postnatală și, posibil, de psihoză postnatală la momentul respectiv.

În timp ce cazul ei a ajuns pe prima pagină a ziarelor naționale, linia telefonică de urgență a primit apeluri de la mame uimite și de la persoane îngrijorate de mamele pe care le cunoșteau.

„Unul dintre primele lucruri pe care a trebuit să le facem a fost să spunem: „Da, este foarte înfricoșător și este greu””, a declarat Shanna Williams, consilier al liniei de asistență telefonică, doula, consilier de alăptare și terapeut de sănătate mintală perinatală cu sediul în Pennsylvania.

Linia telefonică, prima de acest fel, funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și oferă sprijin înainte, în timpul și după sarcină. Depresia postnatală apare la aproximativ 1 din 8 mame, potrivit Centers for Disease Control and Prevention, în timp ce anxietatea postpartum afectează aproximativ 1 din 10, potrivit Postpartum Support International.

Psihoza postpartum, între timp, apare la 1 sau 2 din 1.000 de nașteri, potrivit Postpartum Support International. Această afecțiune rară poate implica halucinații care modifică simțul realității după naștere, determinându-le uneori să se rănească pe ele însele sau pe copiii lor, și este considerată o urgență medicală care necesită tratament imediat.

Mamele din America primesc mai mult ajutor

Linia telefonică face parte dintr-un efort mai amplu al vicepreședintelui Kamala Harris de a îmbunătăți sănătatea și echitatea maternă în Statele Unite, care au cea mai mare rată a mortalității materne în rândul țărilor industrializate bogate.

„Fiecare mamă sau viitoare mamă, din întreaga noastră națiune, ar trebui să aibă acces la ajutorul și sprijinul de care are nevoie pentru a fi sănătoasă”, a declarat Harris într-o declarație împărtășită mai întâi cu NBC News.

Principalele motive pentru care oamenii au apelat linia telefonică de urgență în ultimul an au fost depresia, anxietatea și sentimentul de copleșire, au arătat datele HRSA. Apelurile telefonice au reprezentat aproximativ 70% din interacțiunile cu linia fierbinte, în timp ce mesajele text au reprezentat aproximativ 30%.

Toate statisticile s-au bazat pe interacțiunile de la linia telefonică directă până la 31 martie, cele mai recente date disponibile, a precizat purtătorul de cuvânt al HRSA; la acel moment, numărul de apeluri și mesaje text a fost de puțin sub 12.000 în total.