Actual International

Încă o moarte misterioasă a unui oficial rus. Fostul premier al Daghestan a murit călcat de mașină

Încă o moarte misterioasă a unui oficial rus. Fostul premier al Daghestan a murit călcat de mașină

Fostul prim-ministru al unei regiuni rusești bogate în petrol a murit după ce a fost spulberat de o mașină în timp ce traversa strada.

Magomed Abdulayev, în vârstă de 61 de ani, era prieten al celui mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin, fostul președinte rus Dmitri Medvedev. După accident a fost spitalizat, dar a murit în orașul Makhachkala de la Marea Caspică, din cauza rănilor grave suferite.

Abdulayev, fost rector al Universității Pedagogice de Stat din Daghestan, traversa strada când a fost lovit de o mașină Niva (Lada).

Se pare că șoferul ar avea 55 de ani, dar autoritățile nu au dezvăluit dacă acesta a fost sau nu reținut sau arestat.

Magomed Abdulayev traversa strada printr-un punct neautorizat, au precizat rapoartele.

El a fost premier al regiunii Daghestan – regiune bogată în petrol – între 2010 și 2013, fiind numit în funcție pe vremea când Medvedev era președinte la Kremlin.

Medvedev – un aliat apropiat al lui Putin și un blogger belicos în legătură cu războiul din Ucraina – îl cunoștea de când erau studenți la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, spun rapoartele.

Dimitri Medvedev, în vârstă de 57 de ani, este în prezent adjunctul lui Putin în Consiliul de Securitate al Rusiei și a fost numit cel mai apropiat aliat politic al acestuia, conducând partidul său, Rusia Unită.

Canalul Telegram Pravda Geraschenko, condus de oficialul ucrainean Anton Geraschenko, a postat: „Încă o moarte misterioasă a unui oficial rus. O mașină l-a doborât pe fostul premier al Daghestanului în Makhachkala, ucigându-l.”

Presa rusă relatează că Magomed Abdulayev, în vârstă de 61 de ani, a devenit„ victima unei coliziuni de mașini când a traversat strada pe contrasens.”

Moartea sa survine la mai puțin de două luni după ce omul lui Putin, Kirill Stremousov, a fost ucis într-un accident de mașină, când Lexus-ul său blindat a fost distrus.

Seria de morți suspecte

Rusia a fost lovită de o serie de decese „suspecte” – multe dintre ele legate de sectorul energetic – de la escaladarea tensiunilor, înainte de invazia lui Putin în Ucraina din februarie 2022.

Bogatul politician Nikolay Petrunin – cunoscut drept „copilul minune al gazelor din Rusia” – avea doar 47 de ani și se afla în comă de o lună când a murit, în octombrie.

Multimilionarul, tată a trei copii, fost director de top în industria gazelor. Acesta ar fi murit din cauza unor complicații severe legate de Covid. El a fost vicepreședinte al puternicei comisii pentru energie din parlamentul rus și un loialist și „protejat politic al lui Putin”. Afacerile sale au construit gazoducte pentru marii operatori energetici ruși și avea legături cu gigantul gazului de la Kremlin, Gazprom și cu Rosneft. El a declarat un salariu anual de până la 1,75 milioane de lire sterline.

La 1 septembrie, magnatul petrolier Ravil Maganov, în vârstă de 67 de ani, a căzut de la fereastra de la etajul șase a unui spital din Moscova.

Un raport afirmă că președintele Lukoil – a doua cea mai mare companie petrolieră din Rusia – a fost „bătut” înainte de a fi „aruncat pe fereastră”, însă acest lucru nu a fost confirmat oficial. Compania sa își exprimase opoziția față de războiul din Ucraina.

În mod ciudat, Putin a sosit la Spitalul Clinic Central la foarte scurt timp după ce a fost găsit cadavrul lui Maganov, pentru a aduce un ultim omagiu ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, care murise la spital.

 

Bibliografie:

Stewart, W. (2023, January 6). Former PM of Russian region run over and killed crossing the street. Mail Online. https://www.dailymail.co.uk/news/article-11606393/Former-PM-Russian-region-friend-Putins-closest-ally-killed-crossing-street.html