Actual Politică

Încă o victorie a Elenei Udrea. Judecătorii de la Sofia au amânat din nou pronunţarea. Decizia va fi luată pe 8 iunie

Încă o victorie a Elenei Udrea. Judecătorii de la Sofia au amânat din nou pronunţarea. Decizia va fi luată pe 8 iunie

Elena Udrea a reușit astăzi să obțină o nouă amânare a instanței de la Sofia. Fostul ministru a fost adus, miercuri, pentru a treia oară în fața Curții de Apel de la Sofia, care trebuie să decidă dacă aceasta va fi adusă în țară pentru a executa pedeapsa definitivă de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, dispusă de instanța supremă în 7 aprilie. Instanța a dispus însă o nouă amânare. Elena Udrea s-a plâns de condițiile din penitenciarele românești și a spus că viața ei va fi în pericol dacă va ajunge la închisoare.

Încă o victorie a Elenei Udrea. Judecătorii de la Sofia au amânat din nou pronunţarea. Decizia va fi luată pe 8 iunie

Curtea de Apel de la Sofia a dispus o nouă amânare, pentru 8 iunie, ora 15.00 la solicitarea Elenei Udrea, care încearcă să împiedice aducerea ei în România.

Întrebată de reporteri cum se simte, fostul ministru al Turismului a răspuns, la sosirea în sala de judecată:  ”Bine, ca de obicei!”

Pe lângă condițiile insalubre din închisorile din România, Elena Udrea s-a plâns judecătorilor bulgari că viața sa ar putea fi pusă în pericol dacă este extrădată.  Ea a susținut că este o victimă a sistemului politic și că data trecută când a fost închisă a primit amenințări cu moartea. Elena Udrea a declarat a închiriat o locuință în orașul Blagoevgrad, dar și că a depus cerere de azil în Grecia.  Aceasta este ultima șansă a fostului ministru de a scăpa de punerea în executare a mandatului european de arestare.

„Aproape nicio țară din Europa nu mai trimite condamnații înapoi în România din cauză condițiilor din închisori”, a spus Elena Udrea la ieșirea din sala de judecată, adăugând că „sunt arestată ilegal de 40 de zile. Să se aplice legea și în cazul meu”.

Avocații Elenei Udrea au invocat, de asemenea, recursul în casație cu care aceasta a atacat condamnarea în dosarul Gala Bute, la instanța supremă.

Udrea a plecat din țară cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței. A fost pentru a doua oară când s-a întâmplat asta – ea a fugit din țară, în Costa Rica, și în 2018, înainte ca instanța să o condamne la închisoare.

În cazul în care justiţia din Bulgaria va decide ca Elena Udrea să fie extrădată, aceasta va fi predată autorităților române. Va fi dusă la Penitenciarul de femei de la Tîrgșor, unde va executa pedeapsa de șase ani de închisoare decisă de Înalta Curte de Casație și Justiție  în Dosarul Gala Bute.