Actual International

Încă un ambasador rus a fost demis de președintele Putin. Ce a scris liderul de la Kremlin în decret

Încă un ambasador rus a fost demis de președintele Putin. Ce a scris liderul de la Kremlin în decret
Infoactual

Președintele rus Vladimir Putin a concediat un alt ambasador rus, de data aceasta din Ciad.

Încă un ambasador rus a fost demis de președintele Putin. Ce a scris liderul de la Kremlin în decret

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a demis pe ambasadorul Rusiei în Ciad printr-un decret semnat miercuri, 26 octombrie 2022. În acest decret, Putin a anunțat că l-a numit pe Vladimir Sokolenko în această funcție, eliberându-l din funcție pe Alexander Chvykov.

„Numiți-l pe Vladimir Grigorievici Sokolenko în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Republica Ciad”, se arată în documentul semnat de președintele Putin.

Ciadul este aproape de Republica Centrafricană, care și-a dezvăluit recent sprijinul pentru Rusia.

Chad, oficial Republica Ciad, este o țară fără ieșire la mare din Africa Centrală. Se învecinează cu Libia la nord, cu Sudan la est, cu Republica Cetrafricană la sud, cu Camerun și Nigeria la sud-vest, respectiv cu Niger la vest. Datorită depărtării considerabile față de mare și climatului său deșertic, despre Ciad se spune uneori că ar fi „Inima moartă a Africii.”

Duminică, 23 octombrie 2022, președintele parlamentului Republicii Centrafricane a declarat că populația RCA înțelege și sprijină Rusia în situația în care se află actualmente.

Simplis Sarandji a declarat atunci pentru postul de presă rusesc RIA Novosti că populația din Republica Centrafricană (RCA) sprijină Rusia subliniind totodată că liderii celor două țări (președintele Faustin-Archange Touadéra și președintele Vladimir Putin) se înțeleg reciproc și că „relațiile se dezvoltă la un nivel înalt”.

„Oamenii din Republica Centrafricană înțeleg bine situația în care se află Rusia și o simpatizează, la fel cum autoritățile ruse au sprijinit cândva RCA într-o situație dificilă”, a declarat Sarandji.

„Dacă nu ar fi existat o astfel de înțelegere, Rusia nu ar fi venit în ajutor într-un moment dificil pentru a menține securitatea în țara noastră.”

Nivelul ridicat al relațiilor dintre Touadéra și Putin este motivul pentru care se întâmplă acest lucru, a declarat Sarandji.

„Revenind la cooperarea dintre țările noastre, nu pot să nu menționez nivelul ridicat al relațiilor dintre președinții noștri – nu există neînțelegeri între ei, iar națiunile noastre nu pot decât să beneficieze de acest lucru”, a mai spus oficialul african.

„Pe scena mondială, țările noastre se sprijină reciproc, mediul în relațiile noastre este foarte bun, iar cooperarea se dezvoltă.”

Din câte se știe, Putin dorește o Nouă Ordine Mondială și lucrează intens la această idee. Ce state sunt vizate de liderul rus? China, Țările africane, Corea de Nord, regiunile separatise și sporadic câte o țară sau două care îl mai susțin prin Europa, precum Ungaria și Serbia.