Actual International

Rusia a anunțat SUA că va începe azi exerciții cu arme nucleare

Rusia a anunțat SUA că va începe azi exerciții cu arme nucleare
EVZ

Guvernul SUA a fost informat de Rusia că va începe exercițiile sale nucleare anuale, care ar putea include lansarea de rachete cu capacitate nucleară.

Rusia a anunțat SUA că va începe azi exercițiile nucleare anuale

După cum a relatat CBS marți, 25 octombrie 2022, citând informații de la doi oficiali americani, Rusia a trimis o notificare la guvernul Statelor Unite că își va începe exercițiile militare inclusiv nucleare anuale azi, miercuri, 26 octombrie 2022. Acestea vor include lansarea de rachete cu capacitate nucleară.

Statele Unite au fost înștiințate și știu că acesta este un exercițiu de rutină al Rusiei”, a declarat și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul american Patrick Ryder.

Un oficial militar de rang înalt a precizat pentru media, la începutul acestei luni, că exercițiile nucleare anuale „Grom” sau „Thunder” implică de obicei lansarea de rachete reale și nu va fi o surpriză. Diferența din acest an este că aceste manevre vor avea loc într-o perioadă de tensiuni sporite între Moscova și Washington.

Ce reprezintă exercițiul nuclear „Steadfast Noon”

Și NATO organizează în perioada 17-30 octombrie exercițiul nuclear „Steadfast Noon”, la care participă 14 țări, anul acesta fiind găzduit de Belgia. În timpul exercițiilor nu vor fi folosite arme reale, deși vor participa avioane de vânătoare, precum și bombardiere nucleare cu rază lungă de acțiune B-52 care vor zbura spre Europa de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord.

În cadrul unei discuții cu presa la începutul acestei luni, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat că „Steadfast Noon” va dovedi că disuasia nucleară a NATO rămâne „sigură, securizată și eficientă”.

NATO intenționează să monitorizeze exercițiile rusești și: „va rămâne vigilent, nu în ultimul rând în lumina amenințărilor nucleare voalate și a retoricii nucleare periculoase pe care le-am văzut din partea Rusiei”, a adăugat Stoltenburg.

Concluzie

Faptul că Rusia ar putea folosi armele nucleare a creat la nivel mondial o îngrijorare care, în mod clar, este justificată. Cu toate acestea, analistul politic George Friedman susține că amenințarea cu armele nucleare ar fi o simplă inducere în eroare, în contextul în care ar schimba total fața războiului. Un amplu material pe această temă poate fi citit aici.