International

Începe cel mai mare proces pentru securitatea națională! Activiștii pentru democrație din Hong Kong, judecați la doi ani de la arestare

Securitate nationala china Sursa foto The Japan Times
Sursa foto: The Japan Times

Aproximativ 47 de persoane sunt judecate pentru încălcarea controversatei legi privind securitatea națională din Hong Kong. Acesta este cel mai mare caz de acest gen. Printre acestea se numără unele dintre cele mai proeminente figuri pro-democrație din oraș, precum activiștii Joshua Wong și Benny Tai.

Acuzați de „subversiune” pentru că au organizat alegeri primare neoficiale, cei mai mulți dintre ei au fost reținuți în ultimii doi ani din motive de securitate națională. Criticii spun că legea privind securitatea națională este folosită ca un instrument pentru a zdrobi disidența. Însă autoritățile chineze și cele din Hong Kong susțin că este necesară pentru a limita tulburările.

Ce este legea securității naționale din Hong Kong?

Luni, cozi lungi de susținători au fost văzute în fața Tribunalului West Kowloon Magistrates’ Court, unde are loc audierea. Un mic grup de protestatari s-a adunat, de asemenea, în fața tribunalului. 

„Represiunea este nerușinată. Eliberați imediat toți prizonierii politici”, scria pe un banner al protestarilor.

Procurorii spun că alegerile primare neoficiale organizate pentru a selecta candidații care să participe la alegerile legislative au fost un „complot vicios” pentru a submina guvernul, conform bbc.com.

„A candida la alegerile pentru LegCo este ce fel de mijloc ilegal, ce fel de amenințare violentă?” a declarat Chan Po-ying, președinta Ligii Social-Democraților și soția lui Leung, în fața tribunalului.

Aceștia aveau un „plan masiv și bine organizat” pentru a obține o majoritate legislativă și a paraliza guvernul prin blocarea adoptării legilor, cu scopul final de a-l răsturna pe șeful executivului numit de Beijing.

Ce nu este pe placul chinezilor trebuie reprimat

Grupul, care a fost acuzat de conspirație în vederea comiterii de acte de subversiune, a susținut că a practicat doar o politică normală de opoziție.

Supranumiți „Cei 47″ de către presa locală, printre cei judecați se numără: Wong, în vârstă de 26 de ani, care a fost încarcerat de trei ori pentru rolul său în proteste, Tai, în vârstă de 58 de ani, fost profesor titular la Universitatea din Hong Kong, fosta jurnalistă Gwyneth Ho, 26 de ani, care a acoperit atacul din 2019 din Yuen Long asupra protestatarilor, fostul deputat Claudia Mo, 66 de ani, care a fost aleasă timp de opt ani la conducere. 

În total, 31 dintre ei, inclusiv Wong și Tai, au pledat vinovați și vor fi condamnați după proces.

„Nu există nicio infracțiune pentru a răspunde. Nu este o crimă să acționezi împotriva unui regim totalitar”, a declarat în fața instanței inculpatul și fost deputat Leung Kwok-hung, cunoscut sub porecla „Părul lung”.

Un astfel de proces, o „ocazie solemnă”

Judecătorul Andrew Chan a răspuns că audierea este o „ocazie solemnă” și a cerut respect din partea inculpaților și a membrilor publicului.

Primele au avut loc în iulie 2020, la doar câteva zile după introducerea legii privind securitatea națională, atrăgând aproximativ 600.000 de alegători.

În scurt timp, guvernul chinez a declarat că primaria a fost declarată ilegală. Alegerile pentru Consiliul Legislativ din septembrie au fost apoi amânate, autoritățile invocând ca motiv pandemia.

Votul a avut loc în cele din urmă după o revizuire a regulilor electorale care a însemnat că doar „patrioții”,cei loiali Chinei, au putut candida. A fost înregistrată cea mai scăzută prezență la vot din Hong Kong.

Procesul va fi supervizat de trei judecători aleși cu grijă, și nu de un juriu, așa cum se obișnuiește în cazurile legate de legislația privind securitatea națională. Se preconizează că va dura 90 de zile.