Actual Social

Incredibil! O grădiniță a fost renovată la un an după ce a fost desfiinţată

Incredibil! O grădiniță a fost renovată la un an după ce a fost desfiinţată
Adevărul

Risipă din banul public într-o comună din judeţul Botoşani! La Havârna, autoritățile locale au îngropat 60.000 de euro în reabilitarea unei grădiniţe închise de un an.

În județul Botoșani zeci de grădinițe și școli se închid anual din cauză că nu mai au preșcolari sau elevi. Statisticile spun că în ultimii opt ani, sistemul de învățământ din Botoșani a pierdut peste 3.000 de elevi. De vină sunt migrația din mediul rural și îmbătrânirea populației.

Un astfel de caz este cel din comuna Havârna, unde o grădiniță a fost închisă în urmă cu un an. Cu toate acestea, recent clădirea despre care vorbim a fost reabilitată, fiind investiți zeci de mii de euro. În prezent, autoritățile locale nici măcar nu ştiu ce să facă cu acel imobil, parţial renovat.

Cum s-a întâmplat

Povestea e din 2017, când grădiniţa din cătunul Gârbeni, comuna Havârna, aflată la peste 50 de kilometri de municipiul Botoşani, se închidea definitiv, din cauza lipsei copiilor. Culmea este că deşi era cu lacătul pe uşă de un an, în 2018, grădiniţa a fost reabilitată parţial, în sensul că s-a pus acoperiş, s-au făcut băi în interior, s-a tras apă şi canalizare, scrie adevarul.ro.

Localnicii nu înțeleg ce se întâmplă. Pe de o parte, unii spun că mai sunt copii în sat și nu pricep de ce au fost duşi la o grădiniţă din comună, zilnic cu microbuzul. Pe de altă parte, alți săteni din Gârbeni nu înţeleg de ce autorităţile locale au mai băgat bani într-o clădire care nu mai este folosită. „Bani aruncaţi! De aia ne merge nouă bine”, spun localnicii din Gârbeni.

Clădirea a rămas pe jumătate reabilitată, fiindcă în interior s-a refăcut doar camerele în care învăţau preşcolarii şi toaletele. Restul a rămas aşa cum era, în paragină. Acum, în 2022, grădiniţa Gârbeni este o clădire pustie la marginea satului, cu zeci de mii de euro îngropaţi în ea.

Au fost investiți 60.000 de euro degeaba

Primarul comunei Havârna, Rodica Baltă, spune că investiţia a fost făcută în timpul mandatului fostului edil. La aceea vreme, Rodica Baltă era director al şcolii din centru şi cunoaşte bine situaţia grădiniţei Gârbeni. Recunoaşte că reparaţiile la clădire au început abia după ce a fost închisă și chiar are o explicație. „În 2017 s-a închis. Dar apoi s-au făcut lucrările fiindcă au venit banii atunci. Se cerea grup sanitar, apă curentă. S-au făcut toate aceste îmbunătăţiri, dar grădiniţa s-a închis”, precizează edilul.

Lucrările au fost făcute prin celebrul program PNDL şi s-au cheltuit mai bine de 60.000 de euro. Rodica Baltă spune că banii puteau fi redirecţionaţi acolo unde era cu adevărat nevoie, dar … s-au investit într-o locație care nu funcționează.

Investiții în zadar

În 2019, autorităţile din Havârna au accesat fonduri europene pentru reabilitarea a încă două şcoli. Şi asta în condiţiile în care, în toată comuna mai sunt doar 13 elevi la clasa pregătitoare. Aceste cazuri nu sunt singulare în județul Botoșani. Mai multe comune au şcoli construite sau reabilitate cu bani de la Banca Mondială, cu fonduri europene dar mai ales prin PNDL, pentru ca în maxim cinci ani să fie închise din lipsa elevilor.