Actual Diverse

Incredibil. Un mister elucidat după 70 de ani. Cine este bărbatul din Somerton, găsit mort pe o plajă din Australia

Incredibil. Un mister elucidat după 70 de ani. Cine este bărbatul din Somerton, găsit mort pe o plajă din Australia

Tehnologia modernă ajută inclusiv la elucidarea unor situații de viață și moarte, chiar dacă unele dintre aceste au avut loc cu decenii în urmă.

Incredibil. Un mister elucidat după 70 de ani. Cine este bărbatul din Somerton, găsit mort pe o plajă din Australia

S-a întâmplat demult, tare demult. Incredibil, dar adevărat. Abia acum, în zilele noastre a fost elucidat misterul: cine este bărbatul mort, găsit, cu 70 de ani în urmă, pe o plajă din Australia. Este cunoscut în istorie ca fiind ”bărbatul din Somerton” – The Somerton Man.

Poveste adevărată, în rezumat: În 1948, cadavrul unui bărbat bine îmbrăcat a fost găsit pe o plajă din Australia. O țigară pe jumătate fumată a fost găsită pe gulerul său, iar în buzunar avea un vers dintr-un poem persan, dar anchetatorii habar nu aveau cine era acesta. Au fost elaborate  teorii conspiraționale, una dintre ele făcând referire la faptul că respectivul bărbat era un spion.

Dar după mai bine de 70 de ani, un cercetător anunță că a rezolvat misterul: bărbatul era Carl Webb. Și nu era un agent rus,cum se presupunea, ci un simplu inginer electrician, născut chiar în Melbourne. Poliția din Australia de Sud nu a confirmat oficial descoperirea.

Pe plaja Somerton din Adelaide, pe 1 decembrie 1948, cadavrul se afla întins pe un dig. Bărbatul era îmbrăcat într-un costum și cravată și din primele date, s-a relevat faptul că acesta putea să aibă vârsta între 40 și 50 de ani.

În buzunar avea bilete de autobuz și de tren, gumă de mestecat, niște chibrituri și un pachet de țigări. Nu avea portofel, nu avea bani și nici act de identitate, potrivit media.

Amprentele omului din Somerton au fost analizate, dar nimeni nu l-a putut identifica, la acea vreme.

Bărbatul găsit mort pe plaja australiană, care a fost identificat după 70 de ani. Foto: wikipedia

El a fost înmormântat în cimitirul din Adelaide în 1949, cu o piatră funerară pe care scria: „Aici zace bărbatul necunoscut care a fost găsit la plaja Somerton”.

Piatra funerară a bărbatului neidentificat la acea vreme. Foto: wikipedia

Povestea pe larg, de ieri și până astăzi

Omul din Somerton a fost un bărbat neidentificat al cărui cadavru a fost găsit la 1 decembrie 1948 pe plaja din Somerton Park, o suburbie a orașului Adelaide, Australia de Sud.

Cazul este cunoscut și după expresia persană tamám shud, care înseamnă „s-a terminat„, care a fost imprimată pe o bucată de hârtie găsită câteva luni mai târziu în buzunarul de la cravată al pantalonilor bărbatului. Fragmentul fusese rupt de pe ultima pagină a unui exemplar din Rubaiyat of Omar Khayyám, scrisă de poetul Omar Khayyám din secolul al XII-lea.

Codul ciudat găsit lângă corpul bărbatului decedat pe plajă. Din acest motiv, anchetatori au crezut că este spion

În urma unui apel public al poliției, cartea din care fusese ruptă pagina a fost localizată. Pe coperta interioară din spate, detectivii au citit printre adânciturile lăsate de un scris anterior: un număr de telefon local, un alt număr neidentificat și un text care semăna cu un mesaj codificat. Textul nu a fost descifrat sau interpretat într-un mod care să satisfacă autoritățile care se ocupă de caz.

Cazul a fost considerat, încă din primele etape ale anchetei poliției, „unul dintre cele mai profunde mistere ale Australiei„.

De-a lungul timpului, au existat speculații intense cu privire la identitatea victimei, cauza morții sale și evenimentele care au dus la aceasta. Interesul publicului pentru acest caz rămâne semnificativ din mai multe motive: moartea a avut loc într-o perioadă de tensiuni internaționale sporite, ca urmare a începutului Războiului Rece; aparenta implicare a unui cod secret; posibila utilizare a unei substanțe otrăvitoare nedetectabilă; și incapacitatea autorităților de a identifica mortul.

La 19 mai 2021, după o serie de solicitări, cadavrul a fost exhumat pentru a fi analizat. Poliția a declarat că rămășițele se aflau într-o stare „rezonabilă” și a fost optimistă cu privire la perspectiva recuperării ADN-ului.

La 26 iulie 2022, profesorul Derek Abbott de la Universitatea din Adelaide, în asociere cu genealogista Colleen M. Fitzpatrick, a susținut că genealogia genetică din ADN-ul prelevat din mostre de păr de pe masca mortuară a avut confirmarea plauzibilă că bărbatul este Carl „Charles” Webb, un inginer electric și producător de instrumente, născut în 1905.

Poliția Australiei de Sud și Criminalistica Australiei de Sud nu au verificat rezultatul, dar Poliția Australiei de Sud a declarat că este „prudent optimistă” descoperirea de acum.

Ok, dar cine este Carl Webb

Derek Abbott a reușit să analizeze ADN-ul bărbatului Somerton folosind firele de păr conservate atunci când autoritățile au realizat un model în ipsos al feței sale. El a făcut echipă cu experta în criminalistică din SUA Colleen Fitzpatrick, pentru a construi un arbore genealogic extins folosind ADN-ul.

Și de la 4.000 de nume, ei au ajuns la unul singur, Carl Webb. Ei au urmărit apoi rudele în viață ale bărbatului, folosind ADN-ul lor pentru a-i confirma identitatea. Potrivit profesorului Abbott, Webb s-a născut în 1905 într-o suburbie din Melbourne.

Era cel mai mic dintre șase frați și s-a căsătorit cu Dorothy Robertson, cunoscută sub numele de Doff Webb. Asta, cel mai probabil, l-a adus la Adelaide, a spus profesorul. ,,Avem dovezi că el s-a separat de soția sa și că ea s-a mutat în Australia de Sud. Deci, posibil, el a venit să o găsească”, a spus el pentru ABC. Filmarea poate fi văzută aici.

Foto: News Corp Australia