Actual Diverse

Indisciplina pietonală, una din cauzele principale ale accidentelor rutiere grave. Ce promite să facă Poliția Română

Indisciplina pietonală, una din cauzele principale ale accidentelor rutiere grave. Ce promite să facă Poliția Română
covasnamedia.ro

În vederea realizării unui proiect care urmărește monitorizarea traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație, Dataware Consulting și Arctic Stream vor furniza Poliției Române aplicații software și componente hardware.

Totul se va realiza în baza unui contract, care va avea o durată de 150 de zile și a fost semnat pentru suma de 9,709 milioane de lei, fără TVA, de la un estimat de 9,711 milioane de lei, fără TVA.

Conform datelor Poliției Române:

 • Dataware Consulting va încasa 7,27 milioane de lei, fără TVA (loturile 1,2 și 3),
 • Arctic Stream suma de 2,43 milioane de lei, fără TVA.

Efectele punerii în aplicare a proiectului

Implementarea acestui proiect va conduce la:

 • creșterea prezenței în trafic a forțelor de poliție rutieră cu 3% din totalul efectivelor,
 • majorarea cu 10% a numărului constatărilor privind consumul de către șoferi a substanțelor psihoactive, prin achiziționarea a 44 de sisteme de dectetare a consumului de substanțe psihoactive.
 • majorarea cu 20% a capacității de informare (notificare) a autorităților competente cu privire la elementele deficitare de siguranță rutieră de pe drumurile publice, prin constituirea unei baze de date naționale,
 • crearea registrului național electronic al trecerilor de pietoni
 • creșterea cu 10% a numărului de notificări adresate administratorului drumurilor cu privire la gradul de risc, în raport cu numărul de accidente produs.
 • Realizarea unor analize integrate prin corelarea datelor din viitorul sistem informatic cu alte date din bazele de date deja constituite la nivelul Poliției Române.

România ocupă primul loc în topul țărilor europene cu risc rutier ridicat

Potrivit celor menționate în caietul de sarcini al licitației, „anual, în România își pierd viața peste 1.900 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează pe primul loc în topul țărilor europene cu risc rutier ridicat, înregistrând în anul 2017 un număr de 98 de morți la un milion de locuitori, cu mult peste media UE (49 de morți în accidente de circulație la un milion de locuitori). Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave sunt indisciplina pietonală, cu o pondere de circa 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (circa 19%) și neacordarea priorității de trecere – aproape 17%”.

Pe scurt, despre Dataware Consulting

Dataware Consulting a fost  înființată în anul 2011 și are ca obiect “activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)”

Această companie, conform ultimelor date publice, a înregistrat afaceri de 28 milioane de lei în anul 2021, fiind controlată de:

 • Cătălin Cristian Georgescu – 52%
 • Constantin Adrian Savu – 48%.

De asemenea, Dataware Consulting furnizează diverse soluții hardware și software precum și servicii de consultanță tehnică, implementare și/sau mentenanță bazate pe tehnologiile diferiților producători globali IT&C.

Pe scurt, despre Arctic Stream

Compania Arctic Stream:

 • desfășoară activități de consultanță în tehnologia informației
 • este controlată de Dragoș Octavian Diaconu – 66,11%,
 • în anul 2021 a raportat afaceri de 51,47 milioane de lei, de la 43,9 milioane de lei în 2020, citează profit.ro.