International

Îngrijorare la Pentagon, după numărul mare de OZN-uri raportate în ultimii 20 de ani. Analiza serviciilor de informații americane

Îngrijorare la Pentagon, după numărul mare de OZN-uri raportate în ultimii 20 de ani. Analiza serviciilor de informații americane

După mai bine de 50 de ani de la o audiere publică dedicată „fenomenelor aeriene neidentificate”, Congresul SUA a autorizat recent o astfel de discuție, prin care încearcă să găsească o explicație asupra obiectelor neidentificate raportate în ultimii 20 de ani. Recent, un responsabil al Pentagonului a atras atenția cu privire la această situație.

Îngrijorare la Pentagon, după numărul mare de OZN-uri raportate în ultimii 20 de ani. Analiza serviciilor de informații americane

Pentru prima dată după mai mult de 50 de ani, Congresul SUA a organizat o audiere publică dedicată „fenomenelor aeriene neidentificate”.

„De la începutul anilor 2000, am observat un număr tot mai mare de obiecte neautorizate sau neidentificate”, a declarat Scott Bray, director adjunct al serviciului de informaţii pentru US Navy.

Audierea a avut loc la 11 luni după ce un raport guvernamental a documentat peste 140 de cazuri de fenomene aeriene neidentificate (unidentified aerial phenomena sau UAP), pe care piloţii militari americani le-au observat din 2004.

Responsabilul a atribuit această creştere „eforturilor considerabile” ale armatei americane pentru „a destigmatiza actul de raportare a observărilor” şi progresului tehnologic.

Cu toate acestea, el a spus că nu a detectat nimic „care să sugereze o origine non-terestră” acestor fenomene. Dar nici nu a exclus definitiv această posibilitate.

În iunie 2021, serviciile americane de informaţii au afirmat deja într-un raport mult aşteptat că nu există nicio dovadă a existenţei extratereştrilor, recunoscând în acelaşi timp că zeci de fenomene observate de piloţii militari nu pot fi explicate.

Provocări din partea celorlalte puteri militare ale lumii?

Unele cazuri ar putea fi explicate prin prezenţa dronelor sau a păsărilor care creează confuzie în sistemele radar ale armatei americane. Altele ar putea proveni din teste de echipamente sau de tehnologii militare efectuate de alte puteri, precum China sau Rusia.

Armata americană şi serviciile de informaţii americane caută în primul rând să determine dacă aceste „fenomene aeriene neidentificate” pot fi legate de ameninţări împotriva Statelor Unite.

„Fenomenele aeriene neidentificate constituie o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale”, a avertizat alesul democrat André Carson, şeful comisiei parlamentare la originea audierii. „Şi trebuie tratate ca atare”, a adăugat congresmenul, citat de AFP.

Armata americană şi serviciile de informaţii americane sunt interesate să determine dacă aceste fenomene aeriene neidentificate pot prezenta o ameninţare pentru SUA.

Curiozitatea în legătură cu aceste fenomene a crescut odată cu publicarea, anul trecut, a unor înregistrări video realizate de piloţi ai Marinei Militare, care s-au întâlnit în timpul zborului cu astfel de obiecte neidentificate (OZN). O înregistrare datează din noiembrie 2004, iar celelalte două din ianuarie 2015.