Politică

Înlocuitorii lui Iohannis. Numele vehiculate de partide pentru alegerile prezidențiale din 2024

Înlocuitorii lui Iohannis. Numele vehiculate de partide pentru alegerile prezidențiale din 2024

Chiar dacă mai sunt doi ani până la alegerile prezidenţiale, politicienii încep timid să creioneze un candidat cu șanse reale, care să-l înlocuiască pe Klaus Iohannis. Aşa cum bine se ştie un candidat la preşedinţie este pregătit din timp, astfel încât acesta să reuşească să îndeplinească o serie de criterii clar stabilite în urma unor sondaje de opinie.

Înlocuitorii lui Iohannis. Numele vehiculate de partide pentru alegerile prezidențiale din 2024

Prim vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu a declarat că social-democraţii au câteva persoane care se potrivesc profilului prezidenţiabil şi a exclus varianta că el şi-ar dori o astfel de funcţie.

„Exclus. Sunt alţi colegi care sunt mult mai potriviţi decât mine: preşedintele partidului, îl avem şi pe domnul Rafila, avem şi pe doamna Firea. Sunt destui”, a explicat Grindeanu la Antena 3.

Întrebat dacă este posibil ca Mircea Geoană să fie candidat din partea PSD, Grindeanu a răspuns: „Nu e membru PSD în acest moment. Domnul Geoană, mai ales din anvergura pe care acum şi-a construit-o la nivel internaţional ca secretar general adjunct NATO, ceea ce e o funcţie extrem de importantă şi ca fost social-democrat, pentru că a fost preşedintele Partidului Social Democrat, dacă va dori – eu nu ştiu dacă va dori, deşi ţin legătura şi vorbesc destul de des cu domnul Geoană -, poate fi, de asemenea, un candidat redutabil care să câştige alegerile”.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi va candida la prezidenţiale în 2024.

„Ştiu că acum e în altă parte, pe la Bruxelles”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD.

Sorin Grindeanu a mai fost întrebat dacă la alegerile din 2024, în afara de cele prezidenţiale, PSD va candida în tandem cu PNL.

„Exclus, din punctul meu de vedere. Sigur, decizia se ia în partid. Dar o spun de acuma ca să nu existe dubii şi nuanţe: PSD-ul va candida singur, va face tot ceea ce poate să câştige alegerile, aşa cum le-a câştigat şi localele şi generalele în 2020 şi vom avea candidaţi proprii”, a explicat Grindeanu.

Liberalii îl pregătesc pe Nicolae Ciucă, cu condiţia să înregistreze rezultate la Guvern

De partea cealaltă, liberalii se pregătesc şi ei. Unul dintre liberalii care a vorbit despre Ciucă, ca despre viitorul președinte al României, a fost purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

„Preocuparea noastră în momentul de faţă este 100% guvernarea. Trebuie să recunoatem că orice premier de succes are şanse la prezidenţiale. Important pentru noi este ca PNL să aibă acest succes la guvernare. Restul cred că va veni de la sine. Cred că în următorii doi ani, Nicolae Ciucă poate să realizeze un lucru foarte important pentru politica românească, el oferă deja un model aparte, un model de lider altfel, este complet diferit faţă de cei care au fost până acum. El preferă un mod mult mai riguros, serios, cumpătat, aplicat. Eu cred că premierul Ciucă poate avea un impact serios la prezidenţiale”, a spus Stroe, pentru adevarul.ro.

Despre un posibil candidat la preşedinţia ţării a vorbit zilele trecute şi fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu.

„Mircea Geoană este un candidat posibil. Nicolae Ciucă, dacă duce mandatul ăsta, este un candidat foarte puternic”, a explicat fostul lider PNL. Întrebat despre o posibilă candidatură a Laurei Codruţa Kovesi, Antonescu a transmis: „Nu ştiu, ar putea fi”.

Totodată, Crin Antonescu a evitat să răspundă dacă are în vedere să intre în cursa pentru şefia statului.

În USR există deja un curent de simpatie pentru Laura Codruţa Kovesi.

În 2021, și Rareș Bogdan a avut o profeție legată de Kovesi. Spunea atunci: ”Poate fi luat în calcul oricine poate primi simpatie. Poate fi luată în calcul inclusiv doamna Kovesi”.