Actual Diverse

Inspector șef de poliție arestat, după ce i-a furnizat informații din serviciu iubitei. La mijloc erau și droguri

Inspector șef de poliție arestat, după ce i-a furnizat informații din serviciu iubitei. La mijloc erau și droguri
pixabay

Un inspector-șef de poliție din Țara Galilor a fost condamnat la 14 luni de închisoare după ce a folosit rețeaua poliției pentru a căuta detalii confidențiale despre prietena sa care se ocupa cu traficul de droguri.

După ce a căutat detalii confidențiale pentru o prietenă, un inspector șef de poliție a fost încarcerat

Inspectorul-șef Joseph Jones, în vârstă de 48 de ani, din Swansea, Țara Galilor, a fost condamnat după ce un tribunal a auzit că a folosit în mod abuziv sistemul informatic al poliției pentru a efectua cercetări cu privire la detaliile private ale unui cuplu care stătea în chirie cu femeia cu care avea o aventură.

Potrivit Daily Mail, ediția de luni, 26 decembrie 2022, Kelly Roberts îi spusese lui Jones că era în litigiu cu cuplul și că dorea informații despre ei. Acesta ar fi folosit sistemul informatic pentru a obține detalii despre cuplu, pe care i le-a transmis apoi ei.

Acesta a fost prins mai târziu, după ce Kelly Roberts, cu care nu mai avea nicio relație, a fost implicată în furnizarea de droguri de clasa A. Jones, care se afla la secția de poliție din Fairwater, a declarat în fața Unității Anticorupție a Poliției din Țara Galilor de Sud, insistând că de fapt el a accesat baza de date doar în scopuri polițienești legitime.

Jones i-a acuzat pe cei care îl investighează că sunt motivați de „o nemulțumire inexplicabilă'” împotriva sa, negând că ar fi obținut acces neautorizat la materiale informatice și că ar fi mințit pentru a-și acoperi urmele.

O agendă pe care Jones pretindea că o are și care îi dovedea nevinovăția a dus la desființarea primului proces, după ce judecătorul a ordonat ca agenda să fie obținută și investigată. Cu toate acestea, respectiva dovadă „a dispărut” ca prin minune, iar Jones a refuzat să explice ce s-a întâmplat cu ea.

Foto: South Wales Police

Un al doilea juriu l-a găsit vinovat, iar judecătorul Daniel Williams a declarat, într-o concluzie finală:

„Faptul că sunteți un ofițer de poliție și un ofițer de poliție de rang înalt este o caracteristică agravantă serioasă. Ați așteptat să declarați această descoperire miraculoasă până când juriul a depus jurământul, în speranța că, în calitate de inspector-șef, cuvântul dumneavoastră va fi acceptat și veți putea părăsi tribunalul cu buna reputație, cu slujba și cu pensia intacte.”

„A fost un act născut din aroganță din partea dumneavoastră, care a fost o insultă la adresa instanței și a sistemului de justiție pe care l-ați servit atâția ani.”

Jones, care a fost condamnat la doar două luni pentru o infracțiune în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a calculatoarelor din 1990, a fost condamnat la încă 14 luni pentru întreruperea cursului justiției.

Găsit vinovat de abatere gravă, el a fost concediat fără preaviz. De asemenea, South Wales a trimis o scrisoare Colegiului de Poliție prin care a solicitat să i se interzică revenirea în profesie.

Șeful poliției, Jeremy Vaughan, a declarat, la rândul lui:

„Este complet inacceptabil ca ofițerii de poliție, care sunt responsabili pentru aplicarea legii, să încalce ei înșiși legea. Ofițerii de poliție ar trebui să fie de încredere până la capătul pământului, ei dețin atât de multă autoritate și acces la informații personale, iar publicul se așteaptă, pe bună dreptate, ca ofițerii noștri să respecte cele mai înalte standarde profesionale.”

„Utilizarea abuzivă a informațiilor personale private în astfel de circumstanțe înseamnă că concedierea este singurul rezultat în această chestiune.”

Presa din Marea Britanie a mai scris că acest inspector-șef de poliție încarcerat pentru abatere gravă și încălcarea legii este ultimul dintr-o lungă serie de condamnări recente care au afectat grav buna reputație a forțelor de poliție britanice.