Actual International

Întâlnire istorică. Biden și Xi Jinping și-au dat mâna pe fondul tensiunilor extreme globale. La ce concluzie au ajuns cei doi

Întâlnire istorică. Biden și Xi Jinping și-au dat mâna pe fondul tensiunilor extreme globale. La ce concluzie au ajuns cei doi
AFP

Președintele Biden și omologul său chinez Xi Jinping au avut luni o întâlnire de trei ore, cu miză mare, care a acoperit totul, de la Taiwan la comerț și războiul din Ucraina, primul schimb de replici în persoană între ei în calitate de lideri ai națiunilor lor și într-un moment de tensiuni extreme între puterile globale.

Întâlnire istorică. Cu un zâmbet larg, Biden și Xi și-au dat mâna pe fondul tensiunilor extreme globale. La ce concluzie au ajuns cei doi. Video

Întâlnirea celor doi președinți, Biden și Xi Jinping, programată luni, 14 noiembrie 2022, în Indonezia, are loc la câteva luni după ce China și-a afișat potențialul militar pentru a sugruma Taiwanul, iar Statele Unite au impus o serie de controale la export concepute pentru a împiedica capacitatea Chinei de a produce cele mai avansate cipuri de calculator, necesare pentru cele mai noi echipamente militare ale sale și cruciale pentru a concura în sectoare precum inteligența artificială și calculul cuantic, scrie presa americană.

Cum a decurs întrevederea

Lăsând toate animozitățile la o parte, întâlnirea celor doi lideri mondiali a avut loc.

Președintele chinez l-a întâmpinat cu un zâmbet uriaș pe omologul său american, în timp ce acesta din urmă a zâmbit, de asemenea, dar utilizând un gest de bucurie ceva mai reținut.

Ulterior, văzând multitudinea de camere de filmat, liderul chinez Xi Jinping a devenit el mai reținut de această dată și președintele american, Biden mai vesel, afișând un uriaș zâmbet, cât pentru două continente.

Cei doi lideri şi-au strâns mâna în foaierul hotelului, sub privirile curioase ale celor adunați în holul evenimentului.

Sub privirile consilierilor de la mesele învelite cu draperii lungi, într-o sală de bal de la complexul Mulia, toți membrii delegațiilor purtau măști, cu excepția celor două figuri principale, respectiv ambii președinți au subliniat importanța diplomației față în față exprimându-și speranța că vor reuși să readucă relația dintre SUA și China pe drumul cel bun.

Declarațiile celor doi oficiali așteptate de o lume întreagă

„Lumea se așteaptă, cred eu, ca SUA și China să joace un rol cheie în provocările globale, de la schimbările climatice la insecuritatea alimentară, și să putem lucra împreună”, a declarat Biden în discursul său de deschidere. „Statele Unite sunt pregătite să facă exact acest lucru”.

Xi a declarat câteva momente mai târziu că „relațiile dintre China și SUA se confruntă în prezent cu o situație plină de tensiuni, care nu este în interesul celor două țări, al popoarelor lor sau al așteptărilor comunității internaționale. În calitate de lideri ai Chinei și Statelor Unite, trebuie să preluăm cârma și să conducem relația bilaterală în direcția corectă”.

În acest context, liderul chinez a transmis mesajul său:

„Lumea aşteaptă de la SUA şi China să gestioneze adecvat această relaţie, aşadar, întâlnirea noastră a atras atenţia mondială. Trebuie să lucrăm cu toate ţările pentru a realiza pacea mondială. În timpul întâlnirii noastre trebuie să avem un schimb sincer de opinii în chestiuni de importanţă strategică… Aştept cu interes să lucrez cu dumneavoastră”.

La rândul său, Joe Biden a vorbit despre importanţa evitării „conflictului” dintre statele lor, SUA şi China. Biden a fost de acord cu opinia omologului său, potrivit căruia nimic nu poate înlocui întâlnirea faţă în faţă.

Liderul de la Casa Albă a spus că este „dedicat menţinerii liniilor de comunicaţii deschise între noi”, astfel încât cele două state să poată „colabora în chestiuni globale urgente”, inclusiv schimbarea climei şi securitatea. Lumea „se aşteaptă” ca cele două naţiuni să lucreze în parteneriat.

La ora 17.00, ora locală, când soarele începea să apună, presa a invadat intrarea în hotel la sosirea lui Biden și a lui Xi. Ghidați de personalul de securitate, cei doi lideri au intrat într-o sală de bal unde a avut loc întâlnirea ”face to face” a celor doi ”uriași” ai zilelor noastre.

Înaintea întâlnirii, președintele Xi a adoptat, de asemenea, un comportament oarecum mai prietenos, a mai scris media din Statele Unite, cu speranța că această întâlnire istorică va aduce pacea mondială pe care toată lumea o dorește astăzi.