Actual International

Biden și Xi se vor întâlni, chiar dacă tensiunile cresc din cauza Taiwanului. Despre ce vor discuta cei doi mari lideri ai lumii

Biden și Xi se vor întâlni, chiar dacă tensiunile cresc din cauza Taiwanului. Despre ce vor discuta cei doi mari lideri ai lumii
AFP/AP

Stabilirea unei întâlniri le oferă celor doi lideri, Biden și Xi, ocazia de a se afla față în față. Președintele Biden a declarat că nu va face „concesii fundamentale” în ceea ce privește Taiwanul. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Biden și Xi se vor întâlni, chiar dacă tensiunile cresc din cauza Taiwanului. Despre ce vor discuta cei doi mari lideri ai lumii

Președintele Biden și omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni luni, 14 noiembrie 2022, înainte de summitul Grupului celor 20 din Indonezia, o întâlnire despre care președintele Biden și consilierii săi au declarat că se va concentra pe stabilirea așteptărilor față de chinezi, în condițiile în care tensiunile continuă să crească în legătură cu aspecte precum Taiwan și invazia Rusiei în Ucraina.

Întâlnirea, prima întâlnire personală între cei doi de când Joe Biden a preluat funcția, va avea loc după ce președintele va participa la o conferință privind clima în Egipt și va face o altă oprire în Cambodgia în această săptămână. În Cambodgia, el intenționează să vorbească cu liderii țărilor din Asia de Sud-Est, ca parte a unui efort mai amplu de a consolida relațiile care ar putea contribui la contracararea influenței Chinei în regiune.

Jake Sullivan, consilierul de securitate națională al președintelui, a declarat joi, 10 noiembrie 2022, reporterilor americani, în cadrul unei ședințe de informare, că președintele Joe Biden „va ajunge să stea în aceeași cameră cu Xi Jinping, va fi direct și direct cu el, așa cum este întotdeauna, și se așteaptă la același lucru din partea lui Xi”.

Un oficial de rang înalt al administrației, care a vorbit cu jurnaliștii New York Times, sub rezerva anonimatului, a întărit, de asemenea, poziția președintelui, exprimată miercuri în timpul unei conferințe de presă, potrivit căreia nu va face „concesii fundamentale” în ceea ce privește sprijinul SUA pentru Taiwan. China insistă asupra faptului că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu poate exista ca națiune suverană. Dar, după cum bine se știe, SUA nu are aceeași părere.

În același context, se așteaptă ca liderii Biden și Xi să discute și despre comerț, drepturile omului, dar și Coreea de Nord. 

Biden a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă, că a dorit să traseze „linii roșii” în relația de lucru cu China, să evalueze interesele critice ale Statelor Unite și să determine dacă acestea intră sau nu în conflict între ele. Și dacă da, cum să le rezolve. Iar acum este momentul oportun pentru ambele tabere, dar și pentru că de ei, într-un fel sau altul, depinde toată oamenirea.