International

Invadarea Transnistriei, următorul pas pentru ruși. Minnekaev: „Sunt prezente cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă”

Invadarea Transnistriei, următorul pas pentru ruși. Minnekaev: „Sunt prezente cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă”

Generalul Rustam Minnekaev, adjunctului comandantului Districtului militar Centru, a declarat că unul dintre scopurile războiului ar fi și crearea unui coridor către regiunea transnistreană. Acesta a motivat punctul de vedere prin existența unor cazuri de oprimare a cetățenilor ruși în regiune.

Invadarea Transnistriei, următorul pas pentru ruși. Minnekaev: „Sunt prezente cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă”

Pe 19 aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat că Rusia a început etapa a doua a operațiunii militare din Ucraina. El a adăugat că acesta „ar fi un moment foarte important” al întregii operațiuni militare, dar nu a oferit detalii. Se pare că pentru generalul Minnekaev, cea de a doua operațiune militară din Ucraina este reprezentată și de intrarea trupelor ruse în Transnistria, potrivit cotidianului rus Kommersant.

„De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii militare, aceasta a început deja în urmă cu doar două zile, una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbassului și a sudului Ucrainei. Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea, precum și va influența obiectivele vitale ale economiei ucrainene. Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire în Transnistria, unde există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă”, a declarat, vineri, Minnekaev la reuniunea anuală a Uniunii Industriilor de Apărare din Regiunea Sverdlovsk.

„Suntem într-un război cu toată lumea”, a declarat generalul, făcând referire la cel de-al Doilea Război Mondial

Districtul Militar Central include instituții subordonate Ministerului Apărării situate în districtele federale Siberia, Ural și Volga. Cartierul general al Districtului Militar Central este situat în Ekaterinburg.

„Se pare că acum suntem în război cu întreaga lume, așa cum a fost în Marele Război Patriotic, întreaga Europă, întreaga lume a fost împotriva noastră. Și acum e la fel, nu le-a plăcut niciodată Rusia!”, a spus generalul.

Autoritățile ucrainene au raportat că în regiune se pregătește un referendum privind crearea Republicii Populare Herson, prin analogie cu Republicile Populare Donețk și Lugansk. Pe 20 aprilie, autoritățile din Crimeea au anunțat că locuitorii din regiunea Herson „doresc să se întoarcă în Rusia”.

Pe data de 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace după războiul declarat împotriva Ucrainei.