International

Președintele Biden anunță răspicat că SUA va trimite armament în Ucraina și vor continua să lupte cu Putin

Președintele Biden anunță răspicat că SUA va trimite armament în Ucraina și vor continua să lupte cu Putin

Nu a trecut decât o zi de când liderii țărilor europene încercau să calmeze Kremlinul, declarând că nu trimit armament, trupe și mercenari  în Ucraina. Până și SUA afirma că nu trimite avioane de luptă. Joe Biden are azi altă viziune.

Președintele Biden anunță răspicat că SUA va trimite armament în Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a susținut o conferință de presă, vin după o întâlnire cu premierul ucrainean, Denis Șmihal, care a fost la Casa Albă. Nu a vrut însă să răspundă apoi noianului de întrebări ale jurnaliștilor. Momentul a fost transmis în direct și de televiziuni din România.

Biden a anunţat încă 800 de milioane de dolari ajutor militar pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice.

”Nicio navă care a navigat sub pavilion rusesc sau care este deţinută sau operată de interese ruse nu va avea voie să intre în porturile Statelor Unite”, a afirmat Biden, citat de CNN.

Deoarece președintele aproape că a depășit fondurile puse la dispoziția sa, a declarat că săptămâna viitoare va trimite Congresului o solicitare pentru suplimentarea de buget, pentru a menţine fluxul de ajutor militar către Ucraina.

Președintele a vorbit despre ajutorul concret dat Ucrainei

”Am trimis arme cu o viteză record Ucrainei (…) 15 milioane de gloanţe şi obuze, 10 sisteme antitanc pentru fiecare tanc rusesc trimis în luptă”, a mai precizat Biden.

”Transmitem la timp informaţii Ucrainei pentru a se apăra. De asemenea, SUA intermediază transferul de arme trimise de alţi parteneri (…) Slovacia a trimis sisteme antiaeriene de tip S300. Nu putem spune public tot ce fac partenerii”, a spus el.

”Anunţăm un flux continuu de arme, aproape am epuizat capacitatea de a scoate arme din stocurile naţionale”, a declarat liderul SUA.

”Pentru a susţine Ucraina pe toată durata acestei lupte, trebuie să menţinem continuu fluxul de arme şi muniţii pentru curajoşii luptători ucraineni şi să continuăm să oferim asistenţă economică poporul ucrainean”, a mai spus Biden. De asemenea, vrea să ceară ajutor, în acest sens, și țărilor europene.

Joe Biden nu l-a uitat și iertat pe Putin, cel care a declanșat războiul

Președintele Americii a lăudat continuu poporul ucranian, dar nu a uitat să-l includă în discurs și pe liderul Rusiei, Vladimir Putin.

„Trebuie să admitem că suntem cu toții uimiți de curajul acestei țări. Tocmai de aceea vom continua sprijinul pentru ca ucrainenii să îi oprească pe ruși să preia controlul asupra țării lor. Fiecare soldat trebuie să fie mândru că a reușit să înlăture forțele ruse. La Kiev a fost o luptă pe care ucrainenii au reușit să o câștige datorită ajutorului SUA și a aliaților săi. (…)

În ultimele săptămâni am văzut cu toții costul uman al acțiunilor lui Putin. Nu sunt încă dovezi că Mariupol a căzut. Susținerile lui Putin sunt discutabile.

Cel mai important este să menținem unitatea, pentru a-l împiedica pe Putin să calce în picioare o țară independentă, și sancțiunile economice, care vor avea un efect dezastruos”, a declarat Joe Biden în cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu premierul Ucrainei.