Actual

Traian Băsescu a dat în judecată SPP. Administraţia Prezidenţială i-a retras indemnizaţia

traian băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a decis să nu felicite Serviciul  de Protecţie şi Pază (SPP) în zi de sărbătoare, ci să-l dea în judecată, solicitând suspendarea executării deciziei de retragere a dispozitivului de pază, emisă de conducerea serviciului în data de 28 martie 2022.

Traian Băsescu a dat în judecată SPP. Administraţia Prezidenţială i-a retras indemnizaţia

La fix o lună după ce Traian Băsescu a rămas fără mașină, șofer, aghiotant și gardă de corp, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul de turnător la Securitate al fostului președinte, acesta a decis să acționeze. Astfel, el a înaintat, la data de 28 aprilie 2022, o acțiune la Curtea de Apel București, cerând judecătorilor de la Secția a IX-a de contencios administrativ și fiscal „suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022”.

Avocata lui Băsescu susține că noile reglementări nu îl pot viza pe clientul său. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eliza Ene-Corbeanu a scris că „modificările din octombrie 2021 la Legea 406/2001 privind privilegiile unui fost președinte de stat la încheierea mandatului nu îi sunt aplicabile și președintelui Traian Băsescu”.

Trebuie amintit faptul că imediat după anunțarea deciziei ÎCCJ, Serviciul de Protecție și Pază și-a retras dispozitivul oferit lui Traian Băsescu în baza Legii 406/2001, întrucât această lege, modificată anul trecut, prevede că persoanele despre care s-a constatat definitiv că au colaborat cu Securitatea își pierd beneficiile conferite de lege.

Traian Băsescu a rămas şi fără indemnizaţie şi consilier

De asemenea, Administrația Prezidențială a retras la rândul ei, indemnizația pe care Traian Băsescu o încasa în calitatea sa de fost președinte al României, aceasta fiind în cuantum de 75 la sută din indemnizația pe care o încasează președintele României în funcție.

Mai mult, Președinția a încetat derularea contractului de muncă încheiat cu un consilier care îi deservea cabinetul de lucru, pus, de asemenea, gratuit, la dispoziția lui Traian Băsescu.

O altă pierdere serioasă pentru fostul preşedinte Traian Băsescu a fost  locuința de protocol primită de la Guvernul Ponta, în anul 2015, situată în strada Gogol, la numărul 2, care trebuie eliberată în 60 de zile după decizia ÎCCJ. În acest caz, Băsescu s-a conformat imediat și a eliberat imobilul, după ce a vizitat, în prealabil, mai multe apartamente dintr-un ansamblu rezidențial din Capitală, în ideea de a-și achiziționa un apartament cu trei camere. Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă că şi-a găsit locuinţa dorintă în zona de Nord a Capitalei, mai precis în cartierul Pipera.