Actual International

Orientul Mijlociu și SUA, în alertă maximă după ce serviciile de informații susțin că Iranul va ataca Arabia Saudită

Orientul Mijlociu și SUA, în alertă maximă după ce serviciile de informații susțin că Iranul va ataca Arabia Saudită
romania-actualitati

Rapoartele serviciilor de informații au sugerat că Iranul este pregătit să atace Arabia Saudită pentru a distrage atenția de la protestele în curs de desfășurare din republica iraniană.

Orientul Mijlociu și SUA, în alertă maximă după ce serviciile de informații susțin că Iranul va ataca Arabia Saudită

Rapoartele serviciilor de informații din Orientul Mijlociu din 1 noiembrie au dus la creșterea nivelului de alertă militară în mai multe țări. După cum a relatat Wall Street Journal, Washingtonul a fost avertizat de serviciile de informații saudite cu privire la un posibil atac iminent al Republicii Iran împotriva unor ținte din Arabia Saudită și Erbil, în Irak.

Ca urmare, Arabia Saudită și Irakul și-au plasat armatele respective în stare de alertă maximă. Se crede că aceleași niveluri de alertă au fost făcute și în Siria și Kuweit. Un atac din partea Iranului ar fi văzut ca o diversiune pentru a distrage atenția lumii de la protestele antiguvernamentale în curs de desfășurare care au cuprins țara în ultima vreme.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, citat de media internațională, a declarat: „Suntem îngrijorați de tabloul amenințărilor și rămânem în contact permanent cu saudiții prin intermediul canalelor militare și de informații. Nu vom ezita să acționăm în apărarea intereselor noastre și a partenerilor noștri din regiune”.

Teheranul a acuzat în mod constant Arabia Saudită, Israelul și Statele Unite că se află în spatele protestelor din Iran.

Avertismentul iranian

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, generalul-maior Hossein Salami, a avertizat public Arabia Saudită luna trecută. El era nemulțumit de acoperirea acordată protestelor de către canalele de știri prin satelit în limba farsi. Unul dintre aceste canale este Iran International, cu sediul la Londra.

Vorbind cu presa în timpul exercițiilor militare din provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, oficialul iranian a declarat:

„Acesta este ultimul nostru avertisment, deoarece vă amestecați în afacerile noastre interne prin intermediul acestor mijloace de comunicare. Sunteți implicați în această chestiune și știți că sunteți vulnerabili”.

Irakul a fost deja vizat de mai multe ori de la sfârșitul lunii septembrie. Zeci de rachete balistice și drone înarmate au fost trase în direcția orașului Erbil, unde se află baze militare americane. Grupările separatiste kurde din regiunea nordică au fost acuzate de oficialii iranieni că au contribuit la instigarea demonstrațiilor de la Teheran.

Viitorul este sumbru și în această parte a lumii, prin urmare avertismentul seriviciilor secrete este justificat.