International

Israel și Hamas, acord de armistițiu. Când ar urma să înceteze focurile

Israel și Hamas, acord de armistițiu. Când ar urma să înceteze focurile
sursa foto india today

Șeful Hamas a declarat marți pentru Reuters că gruparea militantă palestiniană este aproape de un acord de armistițiu cu Israelul. Chiar dacă asaltul mortal din Gaza a continuat și au fost lansate rachete spre Israel. Oficialii Hamas erau „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul. Iar grupul a transmis răspunsul său mediatorilor din Qatar, a declarat Ismail Haniyeh într-o declarație.

Declarația nu a oferit mai multe detalii. Dar un oficial Hamas a semnalat pentru un post de televiziune că negocierile s-au axat pe durata armistițiului. Dar și pe aranjamentele pentru livrarea de ajutoare în Gaza. Sau pe schimbul de ostatici israelieni deținuți de Hamas cu prizonieri palestinieni în Israel. Ambele părți ar urma să elibereze femei și copii. Iar detaliile vor fi anunțate de Qatar, care este mediator în negocieri, a declarat oficialul, Issat el Reshiq.

Israel și Hamas, acord de armistițiu

Israelul a evitat, în general, să facă comentarii cu privire la stadiul negocierilor conduse de Qatar. Televiziunea israeliană Channel 12 a citat o sursă guvernamentală de rang înalt neidentificată. Care a declarat că „sunt aproape”, dar nu a oferit alte detalii. Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său din 7 octombrie în Israel. Atac care a ucis 1.200 de persoane.

Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), s-a întâlnit luni cu mediatorul Haniyeh în Qatar. Pentru a „avansa problemele umanitare” legate de conflict, a precizat CICR. De asemenea, ea s-a întâlnit separat cu autoritățile din Qatar. CICR a declarat că nu face parte din negocierile care vizează eliberarea ostaticilor. Dar, în calitate de intermediar neutru, este pregătit „să faciliteze orice eliberare viitoare asupra căreia părțile sunt de acord”.

Acord mediat de Qatar

Discuțiile despre un acord iminent privind ostaticii au circulat timp de câteva zile. Reuters a raportat săptămâna trecută că mediatorii din Qatar căutau un acord. Prin care Hamas să elibereze 50 de ostatici în schimbul eliberării de către Israel a unor prizonieri și a unei încetări a focului de trei zile.

Ambasadorul israelian în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat duminică faptul că speră să se ajungă la un acord „în zilele următoare”. În timp ce premierul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a spus că punctele de blocaj rămase sunt „foarte minore”. Președintele american Joe Biden și alți oficiali americani au semnalat luni că un acord este aproape.

Cea mai sângeroasă zi

Raidul Hamas din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din istoria de 75 de ani a Israelului, a determinat țara să invadeze Gaza. Pentru a anihila gruparea militantă care conduce această zonă din 2007. De atunci, guvernul din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puțin 13 300 de palestinieni au fost uciși. Inclusiv cel puțin 5 600 de copii.

În urma bombardamentelor israeliene care au transformat o mare parte din Gaza, în special jumătatea nordică, într-un pustiu. Aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost. Iar mii de oameni continuă să meargă zilnic pe jos spre sud, cu lucruri și copii în brațe, conform Reuters .