International

Israelul are prima rachetă de interceptare antihipersonică. Și vinde sute de tancuri Merkava

skysonic
Foto: breakingdefense.com

Compania Rafael, din cadrul industriei aerospațiale israeliene, va prezenta săptămâna viitoare, la Salonul Aeronautic de la Paris, prima rachetă de interceptare SkySonic, antihipersonică.

Președintele companiei, Yuval Steinitz, a declarat că a fost identificată potențiala amenințare cu rachete hipersonice acum câțiva ani și de aceea s-a lansat activitatea de cercetare, pentru a fi găsită o soluție de contracarare.

SkySonic reprezintă un salt tehnologic major în apărarea antirachetă hipersonică – asta, în condițiile în care noua rachetă israeliană depășește viteza supersonică.

Cel mai tare sistem antirachetă

Potrivit companiei Rafael, racheta interceptoare SkySonic, care a fost în dezvoltare de aproximativ trei ani, va fi prezentată pentru prima dată la Salonul Aeronautic de la Paris, săptămâna viitoare. Anunțul vine după ce la începutul acestei luni Iranul a susținut că a dezvoltat o nouă rachetă hipersonică.

Oficialii de la compania israeliană Rafael au primit recent aprobarea de la Ministerul Apărării pentru a prezenta sistemul SkySonic. Conceput cu o manevrabilitate excepțională și capacități de mare viteză, neutralizează eficient rachete hipersonice.

Tehnică de vârf

Președintele Rafael a declarat că compania a identificat potențiala amenințare cu rachete hipersonice de câțiva ani și a început o activitate de cercetare și dezvoltare, ținând cont de amenințările emergente în contextul actual de securitate.

Steinitz a declarat proiectul SkySonic reprezintă o dezvoltare inovatoare și unică. Majoritatea sistemelor de apărare aeriană funcționează până la o altitudine de 20 de kilometri, în timp ce sistemele balistice interceptează ținte în afara atmosfei pământului, în general la peste 70 de kilometri altitudine. Statele Unite au arătat un interes deosebit pentru sistemul SkySonic. De asemenea, compania Rafael dezvoltă un sistem de interceptare cu laser de mare putere.

O vânzare secretă

Israelul a anunțat vânzarea a sute de tancuri Merkava, din generația a 3-a. O parte vor intra în dotarea armatei unui stat european, a confirmat Ministerul Apărării. În arsenalul armatei israeliene sunt tancuri sofisticate, digitalizate, din generația a 4-a.

Mai precis, Israelul este în discuții pentru a vinde tancul său Merkava în două țări, una dintre ele, în Europa. Ar fi primul export al vehiculului de luptă emblematic, a declarat un oficial al Ministerului Apărării. Conceput și dezvoltat după războiul din 1973, cu scopul de a reduce dependența de aprovizionarea cu arme din străinătate, tancul Merkava este acum la a 4-a generație.

Piața merge foarte bine

Șeful Departamentului de coordonare a exporturilor din Ministerul Apărării a declarat că cererea record de produse israeliene se datorează în parte țărilor care doresc să-și completeze arsenalele, după ce au furnizat Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia.

Israelul a oferit Ucrainei asistență umanitară și diplomatică, dar nu și arme, ținând cont de necesitatea de a menține canale deschise cu Moscova, având în vedere influența Rusiei în Siria vecină.