International

Jafuri spectaculoase în Argentina. Printre hoți sunt și copii, iar aceștia se organizează într-un mod inedit

Jafuri spectaculoase în Argentina. Printre hoți sunt și copii, iar aceștia se organizează într-un mod inedit
CNN

Era digitală are mai multe aspecte negative decât s-ar fi așteptat cineva. Până și jafurile sunt organizate, mai nou, peWhatsApp!

Foametea i-a împins pe sute de argentinieni, printre care și minori și femei, să-și ia alimente fără să plătească din supermarketuri. Noutatea ar fi că jafurile magazinelor au fost organizate pe WhatsApp și unul dintre ele chiar a fost dus până la capăt.

Un centru de distribuție a fost jefuit și mai multe supermarketuri din Rawson era să aibă aceeași soartă. Oamenii pun pe seama crizei economice, cu o inflație anuală care atinge 64%. La supermarket, operațiunea poliției i-a împiedicat pe protestatari să intre cu forța în incintă. Unii au reușit să intre, rupând un oblon, la un distribuitor aflat în apropiere, însă poliția i-a prins înainte să fugă de la fața locului.

Femei și copii, arestați

În urma jafului, 36 de persoane au fost arestate, printre care femei și minori, și mai mulți polițiști au fost răniți. Autoritățile din San Juan au declarat că vor cere guvernului să-i împiedice pe aceștia să mai primească beneficii de securitate socială, din moment ce au recurs la jaf, potrivit perfil.com. Manifestanții erau din Rawson și din orașul vecin La Bebida.

Intenția de a jefui magazinul a fost bine organizată și a devenit mai virală, lucru ce i-a determinat pe proprietarii sucursalei să afle și să alerteze poliția locală, care a organizat și o operațiune de prevenire.

„Nu vreau să-i identific pe cei responsabili, dincolo de autorii jafurilor. Vom merge până la autorii  moralli”, a avertizat secretarului provincial pentru securitate și ordine publică, Carlos Munizaga.