Actual International

Joe Biden este într-o situație delicată după ce republicanii au venit cu o cerere. Noi informații despre documentele pierdute

foto EPA Yuri Gripas prin Agerpres
Infoactual/arhiva

S-a găsit rătăcit un rând de documente, ok, nicio problemă, se mai întâmplă. Dar s-a găsit și al doilea set de acte oficiale, într-un loc departe de Casa Albă. Ok, se iartă și a doua oară. Dar iată că în weekend s-a găsit și al treilea pachet de hârtii oficiale ale statului american. De această dată, republicanii au reacționat și nu oricum ci destul de dureros pentru actualul președinte în exercițiu american, Joe Biden, care trebuia să aibă grijă de documentele oficiale încă de pe vremea când era vicepreședinte sub coducerea lui Obama.

Joe Biden este într-o situație delicată după ce republicanii au venit cu o cerere. Noi informații despre documentele pierdute

Se pare că președintele Statelor Unite Joe Biden este într-o situație din ce în ce mai dificilă. Republicanii cer lista vizitatorilor de la reşedinţa privată a lui Joe Biden. În weekend au fost găsite încă cinci pagini cu informații confidențiale, în biroul, dar și în garajul locuinței. Amintim că documentele toate datează din perioada în care Biden a fost vicepreşedintele lui Barack Obama.

După cum a scris și Infoactual într-o ediție anterioară, primele acte au fost găsite de avocații actualului președinte Biden într-un fost birou privat de la Universitatea Pennsylvania, după care aceștia s-au apucat să caute și în alte locuri. Casa Albă spune că hârtiile au rămas în locuința lui Biden din greșeală și a dat asigurări că președintele american cooperează pe deplin cu justiţia americană.

Republicanii, oricum ar fi, au luat reacție. Oficial, James Comer, preşedintele republican al Comisiei de supraveghere din Camera Reprezentanţilor, a cerut, duminică, lista vizitatorilor de la reşedinţa privată a lui Joe Biden din Wilmington, Delaware, după ce în birou şi în garaj s-au găsit documente confidenţiale, relatează Reuters.

Republicanul Corner, într-o scrisoare adresată şefului de cabinet al lui Joe Biden, Ron Klain, a transmis următorul mesaj: ”Fără o listă a persoanelor care au vizitat reşedinţa sa, poporul american nu va şti niciodată cine a avut acces la aceste documente extrem de sensibile”.

James Corner a solicitat lista vizitatorilor din data de 20 ianuarie 2021 până în prezent.

Reprezentantul Michael R. Turner din Ohio, principalul republican din Comisia de informații a Camerei Reprezentanților, a solicitat în aceste zile, la rândul lui, ca Biroul Directorului de Informații Naționale să efectueze o revizuire a materialelor clasificate și o evaluare a pagubelor pentru a determina dacă este posibil ca sursele și metodele de informații să fi fost puse în pericol.

Astfel de revizuiri sunt obișnuite atunci când se constată că informațiile clasificate au fost manipulate sau stocate în mod necorespunzător, iar directorul serviciilor de informații efectuează, de asemenea, o evaluare a pagubelor provocate de documentele descoperite, așa cum s-a procedat, de exemplu, la proprietatea lui Trump din Florida.