Info Actual > Politică > Joe Biden, mesaj pentru teroriști după atentatul din Kabul: Nu vă vom ierta, nu vă vom uita, vă vom vâna și vă vom pedepsi!
Politică

Joe Biden, mesaj pentru teroriști după atentatul din Kabul: Nu vă vom ierta, nu vă vom uita, vă vom vâna și vă vom pedepsi!

Joe Biden, mesaj pentru teroriști după atentatul din Kabul: Nu vă vom ierta, nu vă vom uita, vă vom vâna și vă vom pedepsi!

Joe Biden, mesaj pentru teroriști după atentatul din Kabul. Bilanțul atentatului  sinucigaș comis ieri de Statul Islamic la aeroportul din Kabul a ajuns la 13 americani și 60 de afgani. Talibanii au transmis că dintre victimele afgane ale atentatului 28 erau luptătorii ai mișcării.

Președintele Biden a avertizat că vor urma represalii – dar, până atunci, Pentagonul se teme de noi atacuri, iar unele țări au anunțat că încheie eventualele evacuări de pe aeroportul din Kabul.

Doi teroriști sinucigași s-au aruncat în aer la intrarea în aeroportul din Kabul, unde numeroși afgani așteptau să intre pentru a fi evacuați, iar militarii americani încercau să asigure paza și ordinea.

A fost, potrivit martorilor, un adevărat carnagiu. 13 militari americani și cel puțin 60 de afgani și-au pierdut viața, iar mulți alții au fost răniți. Printre morți, cel puțin 28 de luptători talibani.

Este scenariul de coșmar de care se temeau oficialii americani, care avertizaseră acum mai multe zile că riscul unui atac al Statului Islamic este în creștere. Este, totodată, un eșec și pentru talibani, care nu au reușit să prevină acest atac. De altfel, talibanii sunt și ei de ani de zile în conflict cu filiala afgană a Statului Islamic, care este cunoscută sub denumirea de Statul Islamic Khorasan. După atac, președintele american Joe Biden a avertizat că Statele Unite îi vor urmări pe cei vinovați.

Joe Biden: Celor care au plănuit aceste atentate, ca și celor care doresc să facă  rău Americii, le spun: Nu vă vom ierta, nu vă vom uita, vă vom vâna și vă vom pedepsi!

Până la eventualele operațiuni împotriva grupării teroriste trebuie să continue însă evacuările de pe Aeroportul din Kabul, în condițiile în care mai sunt doar patru zile până la termenul-limită fixat de președintele.

Joe Biden: 31 august. Două țări, Norvegia și Australia, au anunțat deja că, în urma atacurilor, pun punct propriilor operațiuni de evacuare, iar premierul australian, Scott Morrison, a admis că unii afgani care au viză pentru țara sa au rămas în urmă. Aceia care continuă evacuările au accelerat însă procesul – potrivit Reuters. Situația este însă mult mai tensionată decât până acum, iar Pentagonul le-a ordonat militarilor americani să fie pregătiți pentru noi atacuri.