International

Joe Biden, moment istoric. Primul președinte SUA care se alătură unui protest

Joe Biden, moment istoric. Primul președinte SUA care se alătură unui protest
sursa foto CNN

Joe Biden, moment istoric. Președintele Biden s-a alăturat marți unui protest, într-o încercare extraordinară de a se plasa de partea membrilor de sindicat. Este vorba de greva împotriva celor mai mari producători auto din țară. Biden a încercat prin această mișcare să își respecte promisiunea de a fi  „cel mai pro-sindicat președinte din istorie”.

A fost pentru prima dată când un președinte în exercițiu s-a alăturat unei linii de pichetare. Astfel, într-o după-amiază mohorâtă, Biden a stat pe o platformă de lemn și a vorbit printr-un megafon cu steagul american. S-a adresat unui grup de membri ai United Auto Workers îmbrăcați în cămăși roșii.

Joe Biden, moment istoric

„Acum se descurcă incredibil de bine”, a spus oficialul american în fața unei uzine General Motors, la periferia orașului Detroit. Acesta s-a referit la producătorii auto. „Și ghiciți ce? Ar trebui să vă meargă incredibil de bine și vouă” a mai adăugat Biden.  Purtând o șapcă UAW și un hanorac cu sigiliul prezidențial, Biden a declanșat aplauze ample. Acesta a spus mulțimii de aproximativ 200 de persoane că „merită o mărire semnificativă”.

„Să continuăm”, a spus el mai târziu, înainte de a se plimba printre protestatari pentru a-i saluta și a face o poza. „Meritați ceea ce ați câștigat. Și meritați mult mai mult decât vi se plătește acum.” a spus președintele.

Parte a luptei

Joe Biden, moment istoric. Lui Biden i s-a alăturat președintele UAW, Shawn Fain. Uzina în fața căreia se aflau a produs cândva bombardiere B-24 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Astăzi, 80 de ani mai târziu, ne aflăm din nou aici. Este un tip diferit de război pe care îl ducem. Astăzi, inamicul nu este o țară străină aflată la kilometri distanță. Este chiar aici, în propria noastră zonă. Este lăcomia corporatistă.”, a spus Fain.

„Și arma pe care o producem pentru a lupta împotriva acestui inamic? Sunt oamenii din clasa muncitoare, toți cei care muncesc din greu pe acele linii de producție pentru a livra produse excelente pentru companiile noastre.” a spus președintele UAW. De asemenea, Fain i-a mulțumit lui Biden pentru că „a luat parte la această luptă”.

Avantaje politice

Joe Biden, moment istoric. Vizita a avut avantaje politice semnificative pentru Biden. Și-a aruncat soarta alături de un grup de muncitori din clasa de mijloc într-un stat cheie. Dar ar putea exista și riscuri semnificative, dacă greva se prelungește și contribuie la o economie dificilă în an electoral. Biden se află, de asemenea, pe o linie delicată. Deoarece producătorii auto afirmă că greva și orice concesii contractuale ar putea avea un impact asupra producției de vehicule electrice. Aceasta reprezintă un element important al politicilor de energie curată ale președintelui.

Într-un semn al importanței politice sporite a grevei UAW și o potențială avanpremieră a cursei prezidențiale din 2024, fostul președinte Donald Trump intenționează să facă propria sa vizită în zonă miercuri. Într-o încercare similară de a se folosi de anxietatea muncitorilor industriali din centrul țării. Dar, în timp ce Biden a venit la invitația liderilor sindicali, Trump și-a făcut vizita în ciuda avertismentelor acestora de a sta departe, conform The Washington Post .