International

Kim Jong-Un și Vladimir Putin sunt față în față. O prietenie periculoasă pentru Vest

Kim Jong-un și Vladimir Putin Sursa foto Reuters
Credit imagine: Reuters

Coreea lui Kim Jong-un își consolidează relațiile cu Rusia. Liderul de la Phenian și cel de la Moscova s-au întâlnit astăzi. Coreea de Nord intenționează să furnizeze arme pentru Rusia, întrucât Kremlinul a folosit multă muniție în războiul său de uzură cu Ucraina.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost primit miercuri dimineață de președintele rus Vladimir Putin, cei doi lideri urmând să discute despre furnizarea de muniție pentru invazia Moscovei în Ucraina și despre furnizarea de tehnologie prin satelit către Phenian.

„Prietenia noastră are rădăcini adânci, iar acum prima prioritate a țării noastre este relația cu Federația Rusă”, a declarat Kim reporterilor la cosmodromul Vostochny din estul Rusiei. Acolo a sosit după o călătorie lungă cu trenul său blindat. Este prima sa călătorie în Rusia din 2019, potrivit agenției de presă ruse de stat Ria Novosti.

„Rusia s-a ridicat acum pentru a-și apăra suveranitatea de stat și pentru a-și apăra securitatea pentru a contracara forțele hegemonice care se opun Rusiei”, a adăugat dictatorul nord-coreean.  A reluat astfel propaganda Kremlinului folosită pentru a-și justifica agresiunea în Ucraina.

Kim Jong-un livrează ajutor letal Rusiei?

Vizita lui Kim are loc în contextul în care Rusia încearcă să cumpere muniție de artilerie din Coreea de Nord. Scopul este invazia sa în Ucraina. Se estimează că Rusia a folosit între 10 și 11 milioane de cartușe în ultimele 18 luni în invazia sa la scară largă.

Analiștii militari spun că un potențial acord de armament între Moscova și Phenian ar putea ajuta Rusia să-și refacă stocurile epuizate. Totuși, este puțin probabil să schimbe cursul războiului.

Summitul a început la doar câteva ore după ce Phenian a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în estul țării. Ambele au căzut în afara apelor japoneze. Nu este prima dată când rachetele cad în aceste ape. Tocmai de aceea, Japonia, Coreea de Sud și SUA și-au întărit relațiile militare.

Întrebat dacă cooperarea militară se află pe ordinea de zi, Putin a spus: „Vom vorbi încet despre toate problemele. Mai este timp”.

Vladimir Putin are și el ceva de oferit

Președintele rus, care este însoțit de ministrul apărării Serghei Șoigu și de ministrul de externe Serghei Lavrov pentru negocieri, a adăugat că Rusia va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți spațiali.

„Acesta este motivul pentru care am venit aici. Liderul [Coreei de Nord] manifestă un mare interes pentru tehnologia rachetelor, ei încearcă să dezvolte spațiul”, a declarat Putin.

Kim a făcut din dezvoltarea de sateliți de spionaj o prioritate pentru țara sa puternic militarizată. Până în prezent, acesta a făcut două încercări de a lansa un satelit, ambele eșuate. Atât Kim Jong-un, cât și sora sa, Kim Yo-jong, au transmis amenințări Occidentului. Exercițiile militare făcute de Washington și Seul au scandalizat conducerea de la Phenian. Aceasta a transmis în primăvară că orice proiectil străin în spațiul nord-coreean va fi văzut ca o declarație de război.

Aceste informații au fost redate în exclusivitate de POLITICO.