Actual Politică

Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii. Deputaţii insistă ca urșii să poată fi împușcați în localităţi

Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii. Deputaţii insistă ca urșii să poată fi împușcați în localităţi
Arhivă

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților au votat pentru menținerea prevederii ca urșii să poată fi împușcați și în afara localităților, dacă se consideră că pun pericol viața oamenilor.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii de aprobare a Ordonanței de Urgență privind intervenția în cazul atacurilor urșilor, prin care Parlamentul a eliminat formularea „în intravilanul localităților”, însă deputații coaliției de guvernare și ministrul mediului au susținut forma aprobată de Legislativ și au respins argumentele USR, care a atras atenția că urșii ar putea deveni astfel ținte pentru obținerea de trofee.

Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii. Deputaţii insistă ca urșii să poată fi împușcați în localităţi

Ministrul mediului Tánczos Barna a subliniat la dezbaterile din comisie că din cele 223 de intervenții activate după ce ordonanța a intrat în vigoare, la începutul anului, doar un procent de 6% s-a finalizat cu eliminarea exemplarului agresiv. Cele mai multe situații au fost rezolvate cu alungarea urșilor din localități și în proporție de 12% s-a procedat la relocarea acestora.

„Odată cu implementarea regulii de 24 de ore, cât poate să dureze o intervenție în extravilanul localității în vederea îndepărtării pericolului, cred că avem o așa-zisă plasă de siguranță, o normă care previne abuzurile și previne transformarea intervenției imediate într-o goană, într-o vânătoare”, a declarat ministrul mediului Tánczos Barna.

Deputata PSD, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că actul normativ elaborat de Guvern asigură pentru o situație de urgență un răspuns pe măsura, dacă este pusă în pericol viața oamenilor. Toate amendamentele asupra proiectului de lege, venite din partea asociațiilor de protecție a animalelor și însușite de reprezentanții USR, au fost respinse în bloc de comisiile de specialitate.

Proiectul de lege merge în plenul Camerei Deputaților, for decizional

Președintele Klaus Iohannis a trimis la începutul lunii la reexaminare legea care aprobă metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Un amendament depus de UDMR și aprobat de Parlament prevedea că urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților, fața de varianta inițială a Ordonanței de Urgență care dădea voie autorităților să intervină doar în cazul în care ursul ataca în intravilan. Președintele spune că ar putea exista abuzuri, în lipsa unor prevederi clare.

„Revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de către animale sălbatice ce aparțin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluții legislative care să asigure un climat de siguranță în comunitățile direct afectate, dar să contribuie și la protejarea acestor specii”, se arăta în cererea de reexaminare.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna propunea o procedură rapidă de intervenție în cazul urșilor care intră în localități. Astfel, în 24 de ore, un jandarm și un vânător ar trebui să-l găsească și să-l împuște pe loc dacă este agresiv sau atacă animale și oameni.

Ministrul susținea că în ultimii 5 ani populația urșilor a crescut necontrolat, iar mutarea lor nu mai este o soluție. “Procedura respectivă ar însemna vânătoarea mascată de trofee”, îl contrazic apărătorii animalelor.