Actual

Klaus Iohannis vrea comasarea alegerilor. Președintele a respins propunerea de rocadă între PSD și PNL

Klaus Iohannis Sursă foto: realitatea.net
sursa foto arhiva companiei

Proiectul Coaliției privind unificarea alegerilor a primit aprobarea din partea lui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, șeful statului a respins propunerea de rocadă între PSD și PNL la Palatul Cotroceni.

În urma acestei decizii, Președintele a solicitat partidelor politice PSD și PNL să intensifice negocierile în vederea găsirii unui consens privind implementarea planului de comasare a alegerilor. Acest demers urmărește să optimizeze procesul electoral și să asigure o mai mare eficiență în sistemul democratic.

„Ar fi bine să se ia o decizie cat se poate de repede. Patru randuri de alegeri in jumatete de an, din iunie în decembrie, ar fi foarte greu de gestionat. Ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai putine randuri de alegeri”, a declarat Iohannis.

Liberalii doresc organizarea alegerilor locale pe 9 iunie, concomitent cu cele pentru Parlamentul European. Social-democrații își doresc un acord politic pentru susținerea unor candidați comuni la prezidențiale și Primăria Capitalei.

În ceea ce privește scenariul rocadei la Palatul Cotroceni, Iohannis l-a respins, iar PSD dorește un acord care să împartă puterea cu PNL în următorii zece ani, potrivit Observator.