Actual Social

La Piața Unirii s-a început verificarea stării solului și a fundației pe care se sprijină structura planșeului vechi de 80 de ani

La Piața Unirii s-a început verificarea stării solului și a fundației pe care se sprijină structura planșeului vechi de 80 de ani
Arhiva infoactual.ro

Zilele acestea, planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița este inspectat de o echipă de experți structuriști.

“Rezultatele intervențiilor vor fi interpretate de experți”.

Care este scopul acestor intervenții

Specialiștii fac săpături la mare adâncime pentru a verifica starea solului și a fundației pe care se sprijină structura planșeului vechi de 80 de ani.

Misiunea acestora este aceea de a obține date relevante despre starea solului și despre cât de avansat este gradul de uzură al fundației pe care se sprijină o mare parte din Piața Unirii.

“Vorbim aici despre o structură din fier și beton, realizată în anii ’40, încadrată, conform expertizei din anul 2018, în clasa stării tehnice IV – nesatisfăcător, asupra căreia nu s-a mai intervenit vreme de mai bine de 80 de ani și care are nevoie de măsuri urgente de consolidare și de punere în siguranță”, se arată într-un Comunicat de Presă al Primăriei Sector 4, București.

Forajele geotehnice se vor executa pe o perioadă de două săptămâni

“…timp de două săptămâni, specialiștii execută foraje geotehnice la o adâncime de 30 de metri de la nivelul solului, în șapte puncte diferite ale planșeului de la Piața Unirii”.

Ulterior executării forajelor geotehnice se vor stabili soluțiile necesare consolidării planșeului

“Rezultatele intervențiilor vor fi interpretate de experți, urmând ca pe baza acestora, să fie stabilite în mod concret, atât soluțiile tehnice corespunzătoare ce urmează a fi aplicate pentru consolidarea planșeului,  sumele necesare acestor lucrări dar și durata lor”.

Expertiza planșeului se face în două etape, potrivit celor menționate în Comunicatul de Presă al Primăriei Sectorului 4

“Forajele ce se execută în momentul de față în zona Pieței Unirii fac parte din cea de-a două etapă de expertizare a planșeului, într-o primă fază fiind realizate scanări ale întregii zone, precum și investigații nedistructive, constând în analizarea mostrelor de beton și fier pentru a se stabili gradul de uzură al structurii”.

Expertiza tehnică va fi finalizată la jumătatea lunii decembrie 2022, urmând ca ulterior acestei etape să aibă loc o licitație publică pentru realizarea proiectului tehnic

“Rezultatele acestor investigații vor fi incluse în expertiza tehnică ce se realizează în vederea consolidării planșeului de la Piața Uniri și care are ca termen de finalizare jumătatea lunii decembrie. Ulterior, se va organiza o licitație publică în vederea realizării proiectului tehnic, urmând ca după întocmirea acestuia și obținerea tuturor avizelor și a autorizațiilor necesare, să fie dat ordinul de începere a lucrărilor propriu zise de consolidare a planșeului de la Piața Unirii, una dintre cele mai aglomerate și tranzitate zone din București, planșeu sub care se află atât caseta de apă a Bucureștiului, cât și stațiile de metrou Unirii 1 și Unirii 2”, se precizează în același Comunicat de Presă.