Actual Social

RAR lămurește situația cauciucurilor “all season” și explică când trebuie să fie echipate mașinile pentru sezonul de iarnă

RAR lămurește situația cauciucurilor “all season” și explică când trebuie să fie echipate mașinile pentru sezonul de iarnă
facebook.com

În data de 19.10.2022, RAR (Registrul Auto Român) a postat pe Facebook un mesaj prin care demontează mitul potrivit căruia șoferii sunt amendați dacă nu au mașinile echipate cu anvelope de iarnă la 1 noiembrie, dar și să clarifice situația anvelopelor „all season”.

Astfel, în informarea oficială despre anvelopele de iarnă, Registrul Auto Român (RAR) a explicat tot ce trebuie să știe șoferii despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

FOTO facebook.com

Nu există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri

“Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri”

Toate cauciucurile îndeplinesc cerințele de utilizare

“TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”.

FOTO facebook.com

De asemenea, RAR precizează următoarele: “denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră national”.

Când trebuie șoferii să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă

“Este important de reținut că legea (Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006) NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, precizează RAR în informarea oficială postată pe facebook.

De ce trebuie să țineți cont înainte de a achiziționa anvelope de iarnă

Recomandarea RAR este ca, “înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului (vezi foto). Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”.

FOTO facebook.com

Ce sancțiuni se aplică în caz de neechipare a mașinilor cu anvelope de iarnă când condițiile meteo o impune

“Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, este o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului”.

Concluzia RAR

“Dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, se arată în informarea oficială a RAR.