Actual Diverse

La slujba de duminică, Papa Francisc deplânge anexările și cheamă la pace. Primul mesaj direct adresat lui Putin

La slujba de duminică, Papa Francisc deplânge anexările și cheamă la pace. Primul mesaj direct adresat lui Putin
TASS

Papa Francisc a deplâns duminică anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean și i-a cerut liderului rus să înceteze războiul, iar președintelui Ucrainei să fie deschis la discuții cu Federația Rusă.

La slujba de duminică, Papa Francisc deplânge anexările și cheamă la pace. Primul mesaj direct adresat lui Putin

În locul obișnuitei interpretări a Evangheliei, Papa Francisc a ales să dedice discursul său de duminică, 2 octombrie 2022, din piața Sfântul Pedro, războiului din Ucraina. Liderul Bisericii Catolice a făcut un apel urgent pentru încetarea conflictului armat dintre cele două state.

”Războiul este o greșeală și o oroare”, spune Papa Francisc în adresa sa directă către șeful Kremlinului, Putin, dar și cu referire la președintele Ucrainei, Zelenski.

Când a mai fost o asemenea schimbare de discurs

O schimbare similară față de procedeele obișnuite a fost văzută ultima dată în 2013, când Papa a cerut încetarea conflictului în curs de desfășurare din Siria. Pentru a-și consolida și mai mult cererea, Papa a participat, de asemenea, la Congresul Mondial al Religiilor din Kazahstan, la jumătatea lunii septembrie, pentru a discuta în continuare despre potențiale discuții de pace.

Un mesaj istoric și o adresare directă celor doi președinți

În discursul său, Papa a spus:

„Mă adresez direct președintelui federației ruse, căruia îi cer să oprească această spirală de violență și moarte”.

Suveranul Pontif, citat de media, a continuat: „Fac, de asemenea, un apel către președintele Ucrainei pentru ”a intra în discuții serioase de pace”, după ce a fost martor la „suferința incomensurabilă a poporului ucrainean”.

Presa a scris că este pentru prima dată când Papa se adresează direct liderului rus într-un discurs, de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, din 24 februarie 2022 și până astăzi.

În apelul său unic și extraordinar, șeful Bisericii Catolice a declarat: „Sunt profund întristat de torentele de sânge și lacrimi la care am asistat în ultimele luni. Sunt întristat de miile de victime, în special copii, și de distrugerile monumentale pe care mulți oameni le-au suferit, precum și de familiile care au rămas fără adăpost și sunt amenințate de frig și foame. Astfel de acțiuni nu pot fi niciodată justificate. Niciodată!”