Actual

Laptele se va ieftini cu 20% de la 1 Mai! Petre Daea, despre acordul de reducere al prețului: „Lăcomia nu e bună”

Laptele se va ieftini cu 20% de la 1 Mai! Petre Daea, despre acordul de reducere al prețului: „Lăcomia nu e bună”

Autoritatea de Concurență este în discuții cu retail-eri și procesatori care doresc să se alăture acordului voluntar pentru scăderea prețului laptelui de consum și îi îndeamnă pe aceștia să respecte regulile de concurență.

La întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții fermierilor, procesatorilor din industria alimentară, Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, s-a convenit un acord voluntar pentru reducerea prețului laptelui de consum pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 mai.

Laptele, cu 20% mai ieftin de la 1 mai

Se va aplica o reducere de cel puțin 20% la prețul de raft al laptelui de proveniență românească care este vândut în prezent la un preț mai mare de 7 lei/litru. Această reducere va fi împărțită între retaileri (cel puțin 10%) și procesatori (cel puțin 10%).

„Rolul nostru este de a îndruma actorii implicați astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență, respectiv acordul voluntar să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%. Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, conform unui comunicat de presă.

După monitorizarea rezultatelor, Consiliul Concurenței va discuta cu reprezentanții Guvernului pentru a decide ce măsuri sunt necesare.

Petre Daea: „Lăcomia nu e bună”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a refuzat să facă predicții cu privire la prețul laptelui după aplicarea măsurii de reducere a prețului pentru o perioadă de șase luni, discutată de premierul Nicolae Ciucă cu procesatorii și retail-erii. Măsura are ca scop menținerea prețului litrului de lapte la un nivel mai scăzut decât cel actual, însă Petre Daea nu a putut garanta acest lucru. De asemenea, ministrul Agriculturii a declarat că nu poate să prevadă dacă vor fi luate măsuri similare și pentru alte categorii de alimente.

„În primul rând este o iniţiativă a Guvernului, pentru că am avut întâlniri pe această temă la care am fost şi eu. Iată că vă dau răspunsul acesta al confirmării, faptul că am fost prezent la această întâlnire coordonată şi asistată de premier, punându-şi şi dumnealui întrebarea, la fel ca şi noi ceilalţi, ce trebuie să facem în aşa fel încât să fie bine. Am socotit şi noi şi socotim de fiecare dată, că lăcomia nu e bună, indiferent unde se află şi cine o aplică. Motiv pentru care am putut constata, prin analiză, şi am văzut că întreaga coaliţie şi oamenii politici ai României îşi pun întrebarea şi caută soluţii, pe bună dreptate”, a declarat Petre Daea.

„Sigur, soluţia a prezentat-o domnul premier, iar în ansamblul acesta de măsuri sunt elementele concrete care vor fi la baza propunerii. Eu nu vreau să fac ingerinţe în activitatea altora pentru că pe acest lanţ de producţie nu se află numai Ministerul Agriculturii. Eu nu dau cifre niciodată (dacă laptele va ajunge să coste 5 lei – n.r.). Şi ştiţi de ce nu dau? Pentru că ştiu ce înseamnă cifra şi ce înseamnă propunerea acesteia şi responsabilitatea pe care o am. Ce propun eu şi confirm, pentru că totuşi sunt ministru şi trebuie să spun clar despre ce e vorba, în şedinţa respectivă s-a luat această măsură pe care aţi pus-o în spaţiul public, prin comunicările pe care le-aţi făcut, tocmai pentru a se reduce litrul de lapte la galantar, în aşa fel încât oamenii să simtă şi ei că viaţa este mai ieftină şi să simtă şi ceilalţi care se ocupă de prelucrare, pentru că nu la producător e problema”, a mai spus Daea.

Laptele din România, cu 30% mai scump decât în UE

Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”, Ionuț Lupu, a afirmat recent că fermierii sunt nevoiți să vândă laptele la prețuri foarte scăzute, în timp ce în supermarketuri prețul poate fi și de cinci ori mai mare. El a atras atenția că prețul mediu al laptelui în România este cu aproximativ 30% mai mare decât media din Europa Centrală. Potrivit reprezentantului producătorilor, fermierii vând laptele cu 2,1 – 2,5 lei pe litru, în timp ce în magazinele de retail, același produs este vândut și cu 9,5 lei per litru.

În contextul inflației în creștere, consumatorii din România se confruntă cu scumpiri semnificative ale produselor alimentare. Cu toate acestea, există vești bune pentru clienți, deoarece laptele, unul dintre cele mai consumate produse alimentare, ar urma să se ieftinească cu până la 25% în următoarea perioadă. Potrivit patronatului din industria laptelui, producătorii se confruntă cu vânzări scăzute și sunt nevoiți să reducă prețurile pentru a atrage mai mulți consumatori, relatează Gândul.