Actual

1 mai vine cu ieftiniri! Prețul unui aliment de bază va scădea substanțial

supermarketurile Neconformare Supermarket, sursa foto mediafax.ro
sursa foto mediafax.ro

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a discutat joi, 20 aprilie, înainte de ședința de Guvern, despre stadiul discuțiilor cu fermierii, procesatorii și retailerii privind prețul laptelui pentru următoarele șase luni.

„Nu este normal ca laptele să iasă de pe poarta fermierilor cu prețul de 2 lei și să ajungă la consumatori cu prețul de 10 lei pe litru”, a spus Petre Daea.

Prețul laptelui va scădea de la 1 mai

El a declarat că a discutat cu procesatorii și comercianții și le-a cerut să găsească soluții pentru a reduce prețul laptelui în următoarele șase luni.

„Procesatorii vor reduce prețul cu 10% și tot cu 10% vor reduce prețul și retailerii”, a spus ministrul.

Mai mult, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că a delegat Consiliului Concurenței implementarea măsurilor începând cu 1 mai.

În urma negocierilor, Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai marii rețele de magazine au convenit, la 12 aprilie, asupra reducerii prețului la laptele de consum timp de șase luni.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut întâlniri suplimentare cu grupurile de fermieri, cu procesatorii și cu marea rețea de retail.

„La nivelul Guvernului și al autorităților statului am făcut în aceste zile propria analiză și avem soluții pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor și pentru a ajuta piața laptelui, cu tradiție în România. Este important să optimizăm funcționarea întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toți cetățenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Când se vor efectua primele plăți

Premierul și ministrul Petre Daea au prezentat măsurile de sprijin identificate de guvern.

Asistența financiară va fi acordată în două etape pentru fermieri și pentru piața laptelui. Primele plăți vor fi efectuate la 15 mai 2023 pentru producătorii de lapte care au depus cereri în valoare totală de 21,6 milioane de euro până la 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua rundă de cereri, iar plățile vor fi acordate în a doua jumătate a anului 2023. Guvernul va ajusta cuantumul fondurilor acordate pentru a reflecta realitățile economice, iar fermierii vor primi 22 de milioane de euro drept compensație pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina, ca urmare a unei mai bune distribuiri a fondurilor către industria bovinelor.

În plus, pentru a încuraja procesatorii români din sectorul alimentar, măsura prin care procesatorii obțin o primă de 10% din valoarea produselor procesate în România va fi actualizată și modificată cât mai repede posibil. Parlamentul analizează și dezbate deja proiectul de lege.