Actual

Legea 2 Mai a fost adoptată! Războiul împotriva drogurilor

droguri (sursă foto: futurelearn.com)
sursa foto arhiva companiei

Astăzi, 20 noiembrie, Camera Senatului a adoptat Legea 2 Mai. S-a marcat astfel o etapă semnificativă în abordarea combaterii traficului de droguri de mare risc în România.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a evidențiat importanța acestei legi, subliniind că aceasta va contribui la asigurarea că toți cei implicați în traficul de droguri de mare risc vor rămâne în închisori.

Ce prevede Legea 2 Mai

Potrivit proiectului legislativ adoptat în Senat, Legea 2 Mai propune eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunile de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc. De asemenea, se prevede o majorare a pedepsei. Pedeapsa se majorează de la  2-7 ani la 3-10 ani în cazul unor operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„Este un proiect cheie al PNL. Un proiect esenţial pentru societatea românească, pentru siguranţa tinerilor din ziua de astăzi. E o lege care ne asigură că toţi traficanţii de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul. Când vorbim de droguri de droguri de mare risc, ne referim la: Cocaină, heroină, ecstasy, fentanyl, oxicodonă. Acele droguri de mare risc care distrug destine. Producţia şi traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE”, este declarația făcută de Alina Gorghiu.

Războiul împotriva drogurilor

În contextul luptei împotriva traficului de droguri, Alina Gorghiu a subliniat necesitatea identificării modalităților de eliminare a acestei probleme, care aduce bani negri în economia subterană.

„Pe parcursul anului 2022, 810 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de trafic de droguri (intern sau internaţional). Dintre aceştia, 402 au fost condamnaţi la pedepse cu executare în regim de detenţie, iar pentru 379 de persoane, instanţele au pronunţat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

Vorbim de aproape 47% dintre traficanţii de droguri care, deşi condamnaţi, nu fac închisoare. Pornind de la aceste lucruri, e absolut necesar să votăm această iniţiativă legislativă. Numai în primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare, având ca obiect drogurile, faţă de anul anterior, în aceeaşi perioadă, 8.484.

Bătălia nu este uşoară! Trebuie acţionat pe toate palierele de la prevenţie la pedeapsă. Am încredere că această categorie de traficanţi de droguri de mare risc va sta mai bine în închisoare ca urmare a votului dumneavoastră”, a mai informat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, conform romaniatv.net.