Actual Politică

Legea care o va înfuria pe Elena Udrea. Ministrul Justiţiei propune o „lege a fugarilor”

Legea care o va înfuria pe Elena Udrea. Ministrul Justiţiei propune o „lege a fugarilor”

Ministerul Justiţiei anunţă, marţi, că propune modificarea punctuală a Codului penal, pentru a întări funcţia de exemplaritate a pedepsei şi a apăra încrederea în Justiţie, printr-o ”lege a fugarilor”. Modificarea vine ca răspuns la creşterea numărului de condamnaţi ”fugari”. Documentul se află în dezbatere publică pentru 10 zile.

Legea care o va înfuria pe Elena Udrea. Ministrul Justiţiei propune o „lege a fugarilor”

„Ca răspuns la numeroasele cazuri în care persoane față de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate se sustrag executării pedepsei, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea și completarea art. 285, alineatele 3, 4 și 5, al Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Prezentul proiect de lege nu vizează  o deficiență a Codului penal în forma sa în vigoare, ci reprezintă o modificare de politică penală în contextul criminologic prezent descris în continuare”, se arată în documentul aflat pe site-ul Ministerului Justiţiei, în dezbatere publică pentru 10 zile calendaristice.

După aceea documentul va fi supus avizării interministeriale din partea instituțiilor implicate în aplicarea viitoarei legi, dacă proiectul va fi adoptat, respectiv Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul nu intră în categoria celor pentru care este necesar avizul Consiliului Superior al Magistraturii, însă Ministerul Justiției a înștiințat această instituție cu privire la elaborarea proiectului de lege și va solicita Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere. De asemenea, Ministerul Justiției va solicita un punct de vedere și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Numărul mare de condamnaţi care se sustrag executării pedepsei penale este o realitate socială noua

Creșterea numărului de condamnați care se sustrag executării pedepsei penale reflectă  o realitate socială nouă, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnați, sentimentul impunității și mentalitate bazată pe lipsă de respect față de lege și Justiție.

Creșterea numărului de condamnați care se sustrag pedepsei, se spune în document, poate avea importante consecințe nefaste:

– declanșarea și desfășurarea procedurilor de dare în urmărire, extrădare și predare determină aglomerarea activității organelor de aplicare a legii, mobilizând importante resurse umane, logistice și financiare;

– subminarea încrederii în aplicarea legii și în Justiție; aplicarea unor pedepse definitive privative de libertate care, în unele cazuri, nu sunt executate din cauza sustragerii celor condamnați de la executare, afectează funcția de exemplaritate a pedepsei și scade încrederea populației în actul de justiție și respectul față de lege, toate acestea reprezentând un factor de risc de amplificare a fenomenului infracțional;

– sustragerea de la executarea pedepsei reprezintă și o sfidare a autorității statului de a aplica legea și a înfăptui Justiția prin instanțele de judecată.

Prezentul proiect de lege își propune să descurajeze fenomenul criminologic descris mai sus și să sancționeze faptele prin care un condamnat penal se sustrage cu bună știință executării pedepsei penale.

Ceea ce nu spune ministrul Justiției este faptul că toți cei care au părăsit țara înaintea condamnării nu aveau interdicție de la instanțe de a părăsi țara. Cazurile sunt cu duiumul: Sorin Oprescu, Elena Udrea, Prințul Paul, Sebastian Ghiță, Alina Bica, Dragoș Săvilescu, Radu Mazăre etc.