Actual Diverse

Leul din garajul unui rădăuțean. Ce spun autoritățile și ce măsuri au fost aplicate

Leul din garajul unui rădăuțean. Ce spun autoritățile și ce măsuri au fost aplicate
facebook.com

Un bărbat din Rădăuți ținea în garajul din curtea casei un pui de leu de doar câteva săptămâni. Suceveanul a fost amendat cu 25.000 de lei.

Leul din garajul unui rădăuțean. Ce spun autoritățile și ce măsuri au fost aplicate

Puiul de leu a fost găsit după ce un vecin a făcut o sesizare la Garda de Mediu Suceava. Ca urmare a sesizării respective, inspectorii Gărzii de Mediu au mers în control la locuința unei persoane fizice din municipiul Rădăuți şi au constatat că acesta deținea illegal, în captivitate (în garajul locuinței) un pui de leu din specia Phantera Leo, în vârstă de aproximativ 4-5 săptămâni, potrivit celor precizate ieri, 17.08.2022, de Garda de Mediu Suceava pe pagina de facebook.

Ce sancțiuni au aplicat autoritățile și care a fost explicația deținerii animalului în captivitate

În baza prevederilor “O.U.G. nr. 195/2005 privind Protecția Mediului”,  pentru neconformitățile constatate, persoana respectivă a primit două amenzi în valoare totală de 25.000 de lei, mai precizează Garda de Mediu Suceava. Pe lângă amenzile date, comisarii Garzii de Mediu au dispus și luarea de măsuri în vederea remedierii deficiențelor constatate.

Foto: Garda de Mediu Suceava

Ulterior, puiul de leu s-a întors la Colţul Zoologic de la Ilişeşti.

Ca urmare a celor constatate, Garda de Mediu Suceava a sesizat și alte autorități, printre care Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, iar una dintre primele constatări ar fi că puiul de leu provine de la Colțul Zoologic de la Ilișești, de unde ar mai fi fost vândute feline pe piața neagră, potrivit celor precizate în Monitorul de Suceava.

Proprietarul puiului de leu le-ar fi spus autorităţilor că animalul era bolnav şi l-a dat bărbatului din Rădăuţi pentru a fi îngrijit o perioadă, timp în care nu se afla în localitate, citează gds.ro

Câteva informații despre „Colțul Zoologic” de la Ilișești

„Colțul Zoologic” a fost creat de omul de afaceri Dorin Soimaru, un mare iubitor de animale, si adăpostește câteva sute de exemplare de animale, multe dintre ele exotice si neobișnuite, din America Centrala, America de Sud, Europa, Africa sau Australia. Cele mai multe dintre exemplarele pe care vizitatorii le pot admira la Zoo Șoimaru provin de la Grădina Zoologică din Szeged.

Gradina Zoologică privată din comuna Ilisești a fost înființată în iarna anului 2004, când omul de afaceri Dorin Soimaru a adăpostit în gospodaria sa din comuna suceveana doi lei (botezati, apoi, Athos si Atena) din judet, abandonati în gerul iernii într-o seră veche. Ulterior, de-a lungul timpului, Dorin Soimaru a mai salvat și alte feline aflate într-o stare deplorabilă și a făcut schimburi cu alți colecționari.

Pentru a respecta normele legii referitoare la acest tip de gradină, Zoo Soimaru a primit denumirea de „Colț Zoologic”. Această grădină zoologică se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați.