Actual International

Breaking: Liderii lumii reacționează la atacul armat asupra fostului premier japonez. Summitul G20 își schimbă cursul

Liderii lumii reacționează la atacul armat asupra fostului premier japonez. Summitul G20 își schimbă cursul

Toți liderii mondiali s-au arătat devastați de atacul armat asupra fostului premier japonez Shinzo Abe, împușcat în timpul unui eveniment electoral ținut în oraşul Nara din vestul țării, vineri.

Mesajele de consternare și de susținere curg în cadrul întâlnirilor oficiale, dar și în mediile sociale.

Shinzo Abel este în stare gravă

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, le-a declarat reporterilor că Shinzo Abe este în stare gravă.

„Din câte am aflat, se face tot ce este posibil pentru a-l resuscita. Mă rog din adâncul inimii să îi fie salvată viaţa. Nu cunosc motivele şi contextul din spatele acestui atac, dar este un act brutal care a avut loc în timpul alegerilor – însăşi baza democraţiei noastre – şi este absolut de neiertat”.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund şocat” de atacul armat, pe care l-a catalogat drept „odios”, într-un mesaj pe Twitter, potrivit Agerpres.

Tot pe Twitter s-a exprimat și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a arătat „șocat şi întristat de atacul laş”. Diplomatul l-a descris pe Abe drept un „adevărat prieten, aprig apărător al ordinii multilaterale şi a valorilor democratice”.

„UE este alături de poporul nipon şi de (premierul) Fumio Kishida în aceste vremuri grele”, a transmis Charles Michel.

Oficialii americani, șocați și îngrijorați de atacul armat

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat în Bali, urma să se întâlnească cu ministrul indonezian de externe. El a ţinut să spună, înainte de momentul oficial, că este profund întristat şi îngrijorat în urma atentatului la viaţa lui Abe.

„Nu ştim în ce stare este, ştim că a fost împuşcat, iar gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de el şi de familia sa, de poporul japonez. Este un moment foarte, foarte trist şi aşteptăm veşti din Japonia”, a arătat reprezentantul Washingtonului.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a comunicat că „suntem şocaţi şi întristaţi să aflăm despre atacul violent asupra fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe. Urmărim îndeaproape ştirile şi rămânem cu gândul alături de familia sa şi de poporul japonez”.

Fostul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a reacţionat prin mediile sociale, apreciind că atentatul este „absolut devastator” şi adăugând că se roagă pentru Abe.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a exprimat condoleanțele și așteaptă o anchetă

Aflat la reuniunea şefilor diplomaţiilor din G20, în Indonezia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că nu ştie ce se află în spatele tentativei de asasinat.

„Am aflat despre asta în timpul întâlnirii. Am fost primul care şi-a început discursul exprimând condoleanţe colegului meu japonez pentru cele întâmplate. Probabil că va avea loc o anchetă. Nu am altceva de adăugat”, a spus el.

Premierul britanic Boris Johnson s-a arătat „absolut consternat şi întristat” de șocantul eveniment. A caracterizat tragedia drept un atac demn de dispreţ. „Gândurile mele sunt cu familia sa şi cu cei dragi lui”, a mai scris acesta într-un mesaj pe Twitter.

Președinta Taiwanului: „Condamn sever acţiunile violente şi ilegale”

Tot prin mediile sociale a reacţionat şi preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen.

„Cred că toată lumea este la fel de surprinsă şi de tristă ca mine. În numele guvernului meu, doresc să condamn sever acţiunile violente şi ilegale. Fostul prim-ministru Abe nu este doar un bun prieten al meu, ci şi un prieten loial al Taiwanului. El a susţinut Taiwanul mulţi ani şi nu s-a dat înapoi de la niciun efort pentru a promova progresul relaţiilor nipono-taiwanez”, a transmis ea pe Facebook.