International

Liderul unui stat australian recunoaște că a purtat uniforma nazistă. Așa a făcut și prințul Harry

Liderul unui stat australian recunoaște că a purtat uniforma nazistă. Așa a făcut și prințul Harry

Premierul celui mai populat stat australian a făcut o mărturisire identică aproape cu cea a prințului Harry. El a mărturisit, joi, că a purtat o uniformă nazistă la petrecerea de 21 de ani.

Premierul Dominic Perrottet, șeful conservator al statului New South Wales, a declarat că a fost determinat să facă această mărturisire după ce a primit un telefon în acest sens de la un coleg cu două zile mai devreme. De asemenea, a menționat că este „profund rușinat” pentru gestul său.

„Când aveam 21 de ani, am dat o petrecere cu costume. Am purtat o uniformă nazistă”, a anunțat Perrottet în fața presei.

„Sunt profund rușinat de ceea ce am făcut și îmi pare sincer rău pentru răul și durerea pe care acest lucru le va provoca oamenilor din întregul nostru stat și în special membrilor comunității evreiești, supraviețuitorilor Holocaustului, veteranilor și familiilor acestora”, a spus el.

„Îmi pare cu adevărat rău pentru această decizie teribilă.”

Premierul Perrottet, în vârstă de 40 de ani, a declarat că a fost naiv la momentul respectiv și că nu a înțeles semnificația acțiunii sale sau durerea pe care o reprezenta uniforma, având în vedere milioanele de oameni uciși în Holocaust.

„Este un lucru care mi-a provocat de-a lungul vieții mele multă anxietate”, a adăugat el.

Premierul, care se confruntă cu alegeri la nivel de stat în martie, a declarat că nu știa de existența unor fotografii cu el purtând uniforma.

„Simbolismul nazist nu trebuie luat cu ușurință, iar a te îmbrăca precum un nazist nu este o glumă”, a declarat NSW Jewish Board of Deputies, care reprezintă comunitatea evreiască din acest stat al Australiei.

„Acest incident, indiferent cât de vechi este, ne reamintește necesitatea de a-i educa încontinuu pe toți australienii – și în special pe tinerii noștri – cu privire la natura detestabilă a regimului nazist”, a precizat aceasta într-o declarație.