International

Lockdown total în Phenian. Motivul pentru care autoritățile din Coreea de Nord au închis oamenii în case, fără explicații

lockdown

Locuitorii din Phenian, Coreea de Nord, au fost obligați să se întoarcă acasă, marți după-amiază. Din primele informații se pare că decizia este luată doar pentru capitala țării, însă se pune în discuție un lockdown național.

Lockdown total în Phenian. Motivul pentru care autoritățile din Coreea de Nord au închis oamenii în case, fără explicații

Ordinul de a se închide în locuințele lor nu reprezintă ceva nou pentru locuitorii capitalei Coreei de Nord. Autoritățile din Phenian emit astfel de ordine și de fiecare dată când orașul urmează să fie afectat de valuri de „praf galben”, avertizând cu privire la un nivel foarte mare de poluare a aerului.

De la începutul pandemiei, regimul de la Phenian nu a raportat cazuri de Covid-19 și nu a acceptat vaccinuri împotriva coronavirusului din străinătate. Hotărârea ce a fost luată ar putea avea legătură cu un eveniment recent.

Linia de legătură feroviară cu China a fost închisă, săptămâna trecută, din cauza reapariției coronavirusului în provinciile chineze Liaoning și Jilin, ce se află la granița cu Coreea de Nord. Un ziar de la Phenian, Rodong Sinmun, îi îndeamnă în continuare pe cetățenii nord-coreeni în privința necesității de a purta măști de protecție și de a menține igiena absolută pentru a opri răspândirea SARS-CoV-2.

Se pare că la stațiile de autobuz s-ar fi format cozi lungi de oameni, dar au fost semnalate şi coloane de rezidenți care mergeau pe jos grăbindu-se să ajungă acasă, în timp ce din punctele de observație sud-coreene, țăranii încă mai puteau fi văzuți lucrând pe câmp.

Informațiile și carantina totală nu pot fi analizate din surse independente, pentru că ambasadele din Coreea de Nord sunt aproape goale de doi ani, de când au fost închise granițele cu China și Rusia, ca măsură de reducere a răspândirii virusului COVID-19.

Coreea de Nord și Eritreea sunt singurele țări din lume care nu au făcut o campanie de vaccinare anti-COVID-19.