Actual

Mai mulți bani pentru serviciile medicale! Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

romania-da-in-judecata-austria
sursa foto arhiva personala

Guvernul a luat o decizie crucială pentru a asigura continuarea tratamentelor și serviciilor medicale decontate în cadrul programelor naționale de sănătate.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat această măsură importantă în cadrul ședinței guvernamentale.

Mai mulți bani pentru serviciile medicale

„Aprobăm şi un memorandum foarte important, prin care suplimentăm bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acest fapt va permite acoperirea cheltuielilor cu medicii de familie plus diferenţele de cost la programele naţionale şi medicamente. Trebuie să facem asta, mai ales că, începând din 1 iulie, a existat o creştere a numărului de servicii medicale decontate”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Această decizie vine în urma preocupărilor și avertismentelor exprimate de asociațiile de pacienți cronici și oncologici. Aceștia au subliniat faptul că programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare timp de două luni, ceea ce a pus în pericol tratamentele necesare și a lăsat pacienții fără alternative viabile.

Andrei Baciu, șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a adăugat că situația decontărilor pentru tratamentul pacienților cu cancer va fi rezolvată în următoarea ședință de guvern, după aprobarea memorandumului pentru accesarea fondurilor din trimestrul 4.

„În luna august au fost câteva întârzieri de natură financiară și soluția identificată era aceea a accesării fondurilor din trimestrul 4”, a explicat șeful CNAS.

Importanța acestei măsuri

El a adăugat că situația a fost deblocată recent și că toate procedurile interne au fost finalizate.

„S-a deblocat săptămâna trecută, joi, am finalizat toate procedurile interne, am încredere că va fi avizat și adoptat în următoarea ședință de guvern. (…) Am discutat să se facă imediat (n. r. decontarile) să fie într-o chestiune de ore”, a mai spus Baciu.

Conform legislației în vigoare, programele naționale de sănătate publică sunt finanțate de Ministerul Sănătății și de la bugetul de stat, inclusiv programul național de vaccinare. În același timp, programele de sănătate curative, precum cel de oncologie, sunt finanțate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care este administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Această decizie a Guvernului de a suplimenta bugetul CNAS vine în sprijinul pacienților cu afecțiuni grave, asigurându-le accesul la tratamentele de care au nevoie pentru a-și menține sănătatea și calitatea vieții. Este un pas important pentru a rezolva problemele financiare și pentru a asigura continuitatea îngrijirii medicale pentru cei mai vulnerabili membri ai societății, potrivit Realitatea.