Actual

Marcel Ciolacu zice că măsurile fiscale nu vor sărăci pe nimeni, experții îl contrazic

Marcel Ciolacu, președintele PSD, Sursa foto: PSD.ro
sursa foto arhiva personala

Premierul Marcel Ciolacu a susținut, într-un interviu că măsurile fiscale asumate de Guvern nu au scopul de a sărăci populația. El  acestea sunt implementate temporar până când Executivul va aduce reforma fiscală prevăzută în cererea de plată numărul 4.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că noile taxe vor avea un impact semnificativ asupra românilor.

Marcel Ciolacu zice că nu sărăcește pe nimeni

„Nu cred că am luat vreo măsură acum ca să sărăcească pe cineva. Mai ales că pe niciun om de rând nu-l afectează. Nicio măsură luată ieri. Nu cred că mediul de afaceri este atât de lovit în urma acestor măsuri, plus că sunt niște măsuri pe care le luăm până venim cu reforma fiscală. Ea este prevăzută în cererea de plată numărul 4”, a declarat Marcel Ciolacu.

Totuși, experții avertizează că noile măsuri fiscale asumate de guvernanți vor determina românii să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a face față acestor schimbări. Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, susține că taxa de 1% pe cifra de afaceri va avea un efect de domino. Vor crește  prețurile pentru că fiecare actor din lanțul de aprovizionare va fi taxat la rândul său. El a subliniat că companiile ar trebui să plătească impozitul pe profit, nu taxa pe activitatea lor generală.

„Dacă Marcel Ciolacu, Guvernul României şi această coaliţie nu ar fi venit cu acest pachet de asumare, România ar fi rămas şi ar fi intrat într-o procedură de blocare a fondurilor europene. 70 de miliarde de euro. În acest moment, pe exercițiul financiar trecut, care se închide pe 31 decembrie, pe PNRR şi pe cel viitor, sunt 70 de miliarde de euro. Fără ei, România nu se poate dezvolta”, a spus Ciolacu.

Efecte negative asupra populației

În plus, s-au introdus impozite speciale pentru persoanele care dețin proprietăți imobiliare de lux și mașini cu valori ridicate. Impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat la 2%. Cu toate acestea, Ciolacu a menționat că discuția privind desființarea Pilonului II de pensii este închisă și că o naționalizare a pensiilor private nu a fost discutată în Guvern și nu va fi discutată.

Astfel, măsurile fiscale adoptate au stârnit dezbateri și reacții mixte din partea opiniei publice și a specialiștilor. În același timp  premierul Ciolacu insistă asupra necesității temporare a acestor măsuri înainte de implementarea reformei fiscale planificate, potrivit Digi.