International

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Reacția Ministerului „Apărării” din Tiraspol: „Alertă roșie”

maia sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru astăzi la ora 13:00 o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu tensiunile recente din regiunea transnistreană, anunţă Direcţia informare şi comunicare cu mass-media a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova într-un comunicat de presă.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Reacția Ministerului „Apărării” din Tiraspol: „Alertă roșie

Potrivit sursei citate, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 13.00, la Președinție, iar după ședință, la ora 15.00, Maia Sandu va susține un briefing de presă.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană”, anunță Președinția Republicii Moldova.

Anunțul vine după ce Moscova a acuzat marți că un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă a fost aruncat în aer de „persoane necunoscute”.

Explozia de la centrul radio a avut loc la o zi după ce presa rusă a scris luni că mai multe explozii au avut loc lângă o clădire a autorităților separatiste din Transnistria, fotografii distribuite pe Telegram arătând ferestre sparte, dar și două lansatoare de grenade folosite pe o stradă în apropierea clădirii.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a transmis marţi un comunicat în legătură cu „evoluţiile situaţiei de securitate în regiunea transnistreană”, potrivit Radio Chişinău.

„(…) instituţia şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea acţiunilor ce pot afecta climatul de siguranţă a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituţiile naţionale de forţă şi ocrotire a normelor de drept. (…) Totodată, îndemnăm societatea la calm şi la abţinerea de la distribuirea informaţiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură şi război. (…)”, a anunţat SIS.

Guvernul de la Chișinău a acuzat că noile incidente sunt provocări pentru escaladarea situației din Transnistria.

Noua escaladare vine la scurt timp după ce viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko tocmai anunțase că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo.

Ministerul „apărării” din Tiraspol a declarat alertă roșie

Ministerul „apărării” al Transnistriei a declarat „Alerta roșie” pentru a pregăti regiunea pentru acțiuni ostile ulterioare, aceasta vine după afirmațiile presei de stat ruse că o bază aeriană militară și o emițător radio au fost ambele „atacate” în regiune în această dimineață devreme.

„Conducerea Transnistriei va lua în curând decizii în apărarea intereselor republicii”, anunță agenția rusă de știri RIA Novosti citând reprezentanți ai comisiei mixte de control pentru gestionarea operațiunii de menținere a păcii.

La sfârșitul lunii ianuarie 2022, separatiștii transnistreni au efectuat exerciții pe malul stâng al Nistrului cu participarea personalului militar rus.

Kremlinul şi separatiștii din zonă dau vina pe Ucraina

Un decret în sensul celor afirmate de Ministerul Apărării va fi semnat de autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Iar Kremlinul, prin vocea șefului separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, amenință Ucraina „ținând cont de ceea ce se întâmplă în Transnistria”. Mai mult, Pușilin a spus că „după ce a ajuns la granițele regiunii Donețk” este necesar să se înceapă „următoarea etapă a operațiunii, ținând cont de ceea ce se întâmplă în Transnistria și bombardarea regiunilor Federației Ruse la granița cu Ucraina”.